60% van de jongeren krijgt financiële steun bij aankoop woning

Wonen Budget Lenen – 26 februari 2019

Twintig jaar geleden kreeg slechts 22% van de jongeren financiële hulp bij de aankoop van hun eerste woning. Nu ligt dat duidelijk anders: 6 op 10 jongvolwassenen wordt vandaag op één of andere manier financieel gesteund door hun ouders wanneer ze hun eigen woning kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van InSites Consulting, dat in opdracht van AXA Bank 600 Belgen ondervroeg. Ontdek de conclusies van het onderzoek in deze blog.

Familie geeft financiële steun bij aankoop eerste woning

financiële ondersteuning familie bij aankoop woning
In 1 op 3 gevallen bedraagt de financiële steun van ouders 20% of meer van het totale aankoopbedrag van de woning.

De meerderheid van de ondervraagde jongvolwassenen (18 t.e.m. 34 jaar) die in de afgelopen 3 jaar een eerste woning kochten, kon rekenen op steun van hun ouders of familie. Niet minder dan 60% van de jongeren krijgt vandaag financiële hulp, evenveel als bij een gelijkaardig onderzoek 2 jaar geleden.

Die steun kan verschillende vormen aannemen:

 • geld schenken blijkt het meest voor te komen als financiële steun van familie bij de aankoop van een woning. 68% van de jongeren geeft aan dat ze geld van hun ouders hebben gekregen.
  In de meeste gevallen (57%) schonken de ouders het bedrag in één keer, waardoor de jongere bijvoorbeeld een grotere eigen inbreng op tafel kan leggen bij zijn of haar bank. In ongeveer 1 op de 10 gevallen (11%) krijgen de jongeren maandelijks een deel van het geschonken bedrag van hun ouders, dat ze bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor de maandelijkse afbetaling.
 • 23% van de jongeren kan bij zijn of haar ouders geld lenen. Bij zo’n lening tussen familie wordt verwacht dat de jongere die geldsom na verloop van tijd terugbetaalt.
 • Daarnaast zijn er ook ouders die een woning of een grond schenken aan hun kinderen. 11% van de jongvolwassenen kreeg een grond cadeau van hun ouders, en 11% een woning.
 • Een laatste mogelijkheid om kinderen een financieel zetje te geven bij de aankoop van een woning is door een deel van de lening mee af te sluiten bij de bank (en al dan niet mede-eigenaar te worden). Dat bleek het geval bij 5% van de jongeren.

Sommige jongeren gaven in het onderzoek ook aan dat ze een combinatie van deze types steun hadden gekregen.

Bijna 70% van de jongeren die financiële steun krijgen, ontvangt een éénmalige of gespreide schenking van een som geld die niet moet worden terugbetaald.

Schenkingen bij de aankoop van een woning in de lift: voorschot op de erfenis?

Erik Henderickx, professor Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en tevens arbeidssocioloog, licht de trend toe. “50-plussers uit de middenklasse hebben vandaag meer koopkracht dan de vorige generatie. Aangezien Belgen met de figuurlijke baksteen in de maag zitten, is het logisch dat 50-plussers hun kinderen willen helpen om een eigen woning te verwerven.”

Ouders die hun kinderen vandaag financieel een handje helpen, konden zelf minder op steun van hun familie rekenen: twintig jaar geleden kreeg amper 22% van de jongvolwassenen financiële hulp bij de aankoop van hun eerste woning.

“Opvallend: de meerderheid van de jongeren ontvangt vandaag geld van de ouders en ze hoeven dat niet terug te betalen. Ouders zien die financiële steun bij de aankoop van een huis als een soort van voorschot op de erfenis. Ze schenken hun kinderen liever een som geld nu ze het kunnen gebruiken dan ze later een grotere erfenis na te laten,” aldus nog Henderickx.

Hoeveel financiële steun krijgen jongeren bij de aankoop van hun eerste woning?

In 1 op de 3 gevallen bedraagt de financiële steun van ouders 20% of meer van het totale aankoopbedrag (inclusief eventuele renovaties of aankoop van bouwgrond).

 • 40% ontvangt geen financiële steun;
 • 60% wordt wel financieel ondersteund;
  • 10% van de aankoop gefinancierd door ouders : 19% van de jongeren;
  • 10-20% van de aankoop gefinancierd door ouders: 22% van de jongeren;
  • > 20% van de aankoop gefinancierd door ouders: 19% van de jongeren.

Financiële steun jongeren aankoop woning

Jongeren met financiële ondersteuning zien hun eerste woning grootser

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat jongvolwassenen die financiële hulp krijgen van ouders of andere familieleden hun plannen grootser zien. Ze kiezen vaker voor nieuwbouw en hebben een hoger budget dan leeftijdsgenoten die niet kunnen rekenen op financiële steun:

 • Van de jongeren die steun krijgen, koos iets meer dan de helft (52%) voor nieuwbouw, tegenover 27% van de jongvolwassenen die hun woning financieren zonder hulp van ouders of familie.
 • 73% van de jongeren die het zonder hulp moeten stellen, kiest dus voor een bestaande én een meer bescheiden woning: 35% onder hen kocht een woning met een aankoopprijs van minder dan 200.000 euro (bij de jongeren die financiële steun kregen, is dit slechts 15%).

Volgens professor Henderickx kan deze tendens ervoor zorgen dat de kloof tussen minder en meer bemiddelde mensen nog groter wordt.

Een huis kopen of huren, bent u er nog niet helemaal uit?

Onze online tool Kopen of Huren geeft aan wat in uw situatie de beste oplossing is. Doe dan de online simulatie of contacteer ons voor een afspraak.

bouwgids

 

Meer informatie over bouwen, renoveren en verbouwen vindt u in de bouwgids.

76 pagina’s boordevol advies, tips en inspiratie om uw plannen tot een goed einde te brengen.

Download nu uw exemplaar.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, vanaf 2021 de verplichte norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Vlaanderen: naar 6% registratierechten voor eigen woning

Wie een eigen huis koopt in het Vlaams Gewest, zal daar vanaf 1 januari 2020 minder registratierechten op moeten betalen: 6% in plaats van 7%. Die vermindering van de registratierechten is een gedeeltelijke compensatie voor de afschaffing van de Vlaamse woonbonus.

Lees verder

Einde woonbonus in het Vlaams Gewest: wat met bestaande fiscale voordelen?

Vanaf 1 januari 2020 wordt er geen woonbonus meer toegekend in Vlaanderen. In ruil daarvoor komt er een verlaging van de registratierechten, die evenwel het fiscaal voordeel van de woonbonus niet compenseert. Wordt u binnenkort eigenaar van uw eigen woning? Als uw leningsakte nog voor het jaareinde bij de notaris wordt verleden, krijgt u wel nog belastingvoordeel voor uw hypothecaire lening, en dat is ook zo voor lopende woonleningen. Maar wat als u die lening herfinanciert of er opnieuw een stukje van opneemt om te verbouwen of renoveren? Of als u uw oude woning wilt inruilen tegen een nieuwe? Wat dan met de woonbonus? Ontdek het in deze blog.

Lees verder

Belastingvoordeel voor hypothecaire leningen: de evolutie van de woonbonus

Wanneer u een hypothecaire lening afsluit om uw eigen woning te kunnen kopen of bouwen, dan kreeg u tot voor kort een fiscaal voordeel in de vorm van een woonbonus. Tot voor kort, want na Brussel gaat nu ook Vlaanderen binnenkort – vanaf 1 januari 2020 - de woonbonus afschaffen. In Wallonië werd de woonbonus in 2016 vervangen door een ander systeem: de wooncheque of chèque habitat. Is de woonbonus nu helemaal dood en begraven? Wij zetten voor u alles even op een rij.

Lees verder

De Vlaamse woonbonus verdwijnt. Nog snel een woning kopen?

De Vlaamse woonbonus op de eerste en enige woning wordt vanaf 1 januari 2020 afgeschaft. In ruil worden de registratierechten op die woning verlaagd van 7% naar 6%. Maar die vermindering van de registratierechten weegt voor een normale woning niet op tegen het fiscale voordeel van de woonbonus. Het gevolg: een stormloop op vastgoed, met 40% meer verkopen sinds de aankondiging van de afschaffing. Wilt u nog snel snel een woning kopen? Hier moet u op letten.

Lees verder