De automatische schooltoeslag voor het lager en secundair onderwijs

Dagelijks leven Budget Gezin – 04 augustus 2020

September is voor velen een dure maand: nieuwe schoolspullen, schoolfacturen, extra uitstapjes … Tot voor kort kon u zich beroepen op de schooltoelage voor het basis- en secundair onderwijs. Sinds het schooljaar 2019-20 geldt de schooltoeslag. Benieuwd wat er juist veranderd is?

De schooltoeslag voor het lager en secundair onderwijs

automatische schooltoeslag
De schooltoeslag wordt onder bepaalde voorwaarden automatisch toegekend aan ouders met kind(eren) in het basis - en/of secundair onderwijs. Bovendien is het gemiddelde bedrag ten opzichte van vorig schooljaar verhoogd.

De overheid vormde de schooltoelage om in de schooltoeslag. Deze toeslag werdvan kracht in het schooljaar 2019-2020 en maakt deel uit van uw groeipakket, de vroegere kinderbijslag.

De schooltoeslag is een selectieve participatietoeslag en geldt voor ouders met kind(eren) in het basis - en/of secundair onderwijs. De nieuwe regelgeving is in het leven geroepen om u het leven makkelijker te maken: de toeslag wordt automatisch toegekend wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, u hoeft zich dus niet meer door de aanvraagprocedure heen te worstelen. De gemiddelde toeslag werd bovendien verhoogd. Het bedrag moet het voor gezinnen makkelijker maken om de dure schoolkosten te betalen. 

Opgelet: de studietoelage voor het hoger onderwijs dient nog wel handmatig te worden aangevraagd!

Wie heeft er recht op de schooltoeslag?

Gezinnen die in het verleden al recht hadden op de schooltoelage, zullen met de invoering van de schooltoeslag nog steeds gebruik kunnen maken van deze regelgeving. De voorwaarden en de manier waarop de bedragen worden berekend blijven dezelfde.

De voorwaarden:

  • De schooltoeslag kan worden toegekend vanaf de leeftijd van 3 jaar.
  • De toeslag geldt voor alle kinderen die school volgen in het kleuter- , lager en secundair onderwijs.
  • De toeslag geldt voor iedereen die in Vlaanderen woont of Nederlandstalig onderwijs volgt in Vlaanderen of Brussel. Voor Franstaligen geldt een andere regelgeving.
  • Uw kinderen dienen voldoende aanwezig zijn op school.
  • Uzelf (en uw partner) beschikken over een beperkt inkomen.

Meer info over de schooltoeslag kunt u hier terugvinden.

Een extra steuntje in de rug?

Hebt u graag een extra steuntje in de rug? Dan kunt u steeds een kredietlijn of een persoonlijke lening aanvragen. Deze minilening zorgt ervoor dat u niet aan uw spaargeld hoeft te komen en dat u zwaardere facturen zonder zorgen kunt betalen.

Bovendien is het een goed idee om al een spaarpotje op te starten voor de toekomstige kosten van uw kinderen. Lees hier enkele tips om eenvoudiger te sparen.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Een buitenkeuken aanleggen: 7 slimme tips

Het coronavirus heeft een grote impact op de manier waarop we leven en social distancing zal naar alle waarschijnlijkheid nog een tijd de norm blijven. Wilt u ook in het najaar op een gezellige, maar verantwoorde manier samenkomen met vrienden en familie uit uw bubbel? Dan kan een buitenkeuken een perfecte oplossing zijn. Buitenshuis is de afstand van anderhalve meter immers makkelijker te hanteren dan binnenshuis. Hieronder vindt u 7 tips voor het aanleggen van een sfeervolle en praktische buitenkeuken op maat van uw noden en wensen.

Lees verder

De maximumfactuur beperkt de kosten in het lager onderwijs

Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder