De kost van kinderen opvoeden: hoe bereidt u zich financieel voor?

Dagelijks leven Budget Gezin – 07 september 2021

Kleine kinderen worden snel groot. Ze verdienen de best mogelijke toekomst en daarvoor worden vaak kosten noch moeite gespaard. Een kind opvoeden vergt dan ook een serieuze financiële inspanning, die al zeker duurt tot ze klaar zijn om hun vleugels uit te slaan. Ook later, wanneer ze op eigen benen staan, is een steuntje in de rug nuttig. Waar moet u rekening mee houden en hoe kunt u zich daarop voorbereiden?

Het lager onderwijs: verplicht, maar niet gratis

De kost van kinderen opvoeden
Studerende kinderen kosten geld. Gelukkig bestaan er premies. En de vooruitziendheid van degenen die een financiële inspanning moeten leveren!

Kinderen inschrijven in de lagere school (en bij uitbreiding de kleuterklas) mag niets kosten. Met andere woorden: scholen mogen daarvoor geen inschrijvingsgeld vragen. Wat niet wegneemt dat een schooljaar in het basisonderwijs niet volledig gratis is.

De school mag geen bijdrage vragen voor lesmateriaal en activiteiten die noodzakelijk zijn om de eindtermen of de ontwikkelingsdoelen te behalen. Mappen, balpennen en dergelijke moeten dus door de school worden voorzien.

Maar vaak gebruiken scholen meer materiaal of organiseren ze activiteiten die niet strikt noodzakelijk zijn voor de eindtermen of ontwikkelingsdoelen. Of ze voorzien in buitenschoolse kinderopvang, middagtoezicht, maaltijden, drankjes, schoolbus … De daaraan verbonden uitgaven mag de school wel aanrekenen. Voor dat niet-noodzakelijke materiaal en die bijkomende activiteiten is er wel een maximumfactuur, voor de extra voorzieningen geldt een bijdrageregeling.

En de extraatjes, zoals een leuke boekentas of een pennenzak, zijn uiteraard voor eigen rekening. Lees de tips om binnen budget te blijven.

Schoollopen in het secundair: hoe groter de kinderen, hoe hoger de kosten

Ook in het middelbaar onderwijs is de inschrijving in een school gratis, maar er is geen lijst meer met gratis materiaal en geen maximumfactuur, al gaan er wel stemmen op om die in te voeren.

De school mag dus aan de ouders een bijdrage vragen voor didactisch materiaal, allerlei activiteiten (theaterbezoek, meerdaagse uitstappen) en allerlei zaken zoals maaltijden, opvang, schoolbus ... Die bijdrage mag niet te hoog zijn, maar toch kunnen de kosten in sommige studierichtingen oplopen tot ongeveer 1.500 euro per jaar, zeker in richtingen waarvoor specifiek materiaal nodig is, zoals in het kunstonderwijs.

Verder studeren aan een universiteit of hogeschool: hoeveel kost dat?

Afstuderen op 18 jaar kan, maar veel jongeren kiezen ervoor om hun opleiding verder te zetten en hogere studies aan te vatten.

Volgens recente berekeningen van het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van Thomas More (CEBUD) moeten ouders voor het academiejaar 2021-2022 ongeveer 14.100 euro opzijleggen voor een kotstudent. Voor een pendelstudent moeten ze rekenen op een kleine 9.400 euro.

In die bedragen zitten niet alleen de strikte studiekosten (inschrijvingsgeld, de aankoop van cursussen, ICT-kosten en uitgaven tijdens stages of studiereizen) maar ook de ruimere studiekosten, zoals verplaatsingen naar de campus en eventueel de huur en inrichting van een studentenkamer en een schatting van de leefkosten die niet onmiddellijk samenhangen met studeren.

Het leven is meer dan school alleen … en ook dat gaat niet voor niets

Opgroeien is meer dan alleen maar naar school gaan. Men zegt wel eens dat kinderen hun ouders de oren van het hoofd eten. En dat ze groeien als kool. De kosten voor voeding en kleding zijn inderdaad niet te verwaarlozen en ‘kopen op de groei’ gaat ook maar op tot ze nog maar eens uit hun kleren zijn gegroeid. Ook hobby’s of sport- en ontspanningsactiviteiten kosten geld.

Jonge kinderen kunnen overal naartoe worden gebracht en weer opgehaald. Maar naarmate ze groter worden, zullen ze zich meer en meer zelfstandig willen verplaatsen. Met een fiets of later met een scooter of zelfs een eigen auto.

Er is gelukkig wel de kindertoeslag en ook voor de studiekosten zijn er verschillende toelages: de automatische schooltoeslag voor het lager en middelbaar onderwijs en ook voor het hoger onderwijs zijn er studietoelages en andere financieringsmogelijkheden. Vanaf het derde middelbaar kunnen studenten ook zelf wat bijverdienen als jobstudent.

Maar het merendeel van de kosten voor de opvoeding van de kinderen zullen de ouders toch zelf moeten dragen. Daarvoor voorzien ze best lang op voorhand een budget. Dat kan ook via een beleggingsplan, voor kleine bedragen, al vanaf 25 euro per maand. Doordat er geregeld wordt belegd (zelfs al gaat het maar om kleine bedragen) en gespreid over een termijn van jaren, brengt de eerder verworven rente na verloop van tijd op haar beurt rente op. Dit ‘sneeuwbaleffect’ van de samengestelde rente zorgt ervoor dat het ingelegde kapitaal altijd maar sneller aangroeit. Hoe vele kleintjes een groot kunnen maken …

En na de studies?

Veel ouders, grootouders, peters, meters … geven hun kinderen graag een financieel duwtje in de rug als ze op eigen benen gaan staan. Klassiek is de ‘cent in de envelop’. Maar een belegging biedt meer kansen op een potentieel rendement. Met de inflatie en de lage rente op de spaarrekeningen nemen die cash geldgiften immers snel in koopkracht af. Ook daarom is tijdig beginnen te beleggen, bijvoorbeeld in een beleggingsplan, een nog groter geschenk.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Neem hem zeker mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder

Stresstests voor banken: hoe, wat en waarom

U vindt het, net zoals iedereen, niet meer dan normaal dat uw geld bij de bank in veilige handen is en dat u het niet kwijt raakt doordat de bank bijvoorbeeld overkop gaat. Daarom voert de Europese Centrale Bank (ECB) om de zoveel jaar een stresstest uit om na te gaan of banken wel goed bestand zijn tegen financiële en economische schokken. Maar wat houdt die stresstest dan in? Hierna tekst en uitleg.

Lees verder

De maximumfactuur beperkt de kosten in het lager onderwijs

Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder

Beleef meer en leef buiten in uw droomtuin

De Belgische zomers worden steeds mooier en genieten in eigen tuin is voor veel mensen de ideale ontspanning. Plaatst u binnenkort een nieuwe blokhut, een moderne lounge of een verfrissend zwembad in uw tuin? Heeft u al concrete plannen voor uw droomtuin en kent u het prijskaartje van uw tuinproject al? Of wilt u zich liever laten inspireren? We geven u een dieper inzicht in de mogelijkheden en de huidige wetgeving!

Lees verder

Spreek er uw AXA Bankagent over aan