Belg goed voorbereid op aankoop eerste woning

Wonen Bouwen Lenen – 11 maart 2020

Blijven kopers van een eerste woning binnen het budget dat ze hadden vooropgesteld? Hoe veel geld moesten ze op tafel leggen voor de aankoop en zijn er daarin verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel? En welk deel van het maandelijks inkomen gaat er bij kopers van een eerste woning naar de aflossing van hun hypothecair krediet? Pertinente vragen die we voorlegden aan het marktonderzoeksbureau Ipsos, dat in opdracht van AXA Bank 1001 jonge Belgen tussen 22 en 35 jaar bevroeg over de aankoop van hun eerste eigen woning. Dit zijn hun bevindingen.

De meeste nieuwbakken eigenaars blijven binnen budget

jonge eigenaars eerste woning 
Meer dan de helft van de jonge eigenaars blijft de traditionele 1/3e-regel volgen. Gemiddeld besteden ze 32% van hun maandelijks inkomen aan de afbetaling van hun woonkrediet.

De huizenmarkt heeft de laatste jaren niet stilgestaan. De prijzen schoten elk jaar wat meer de hoogte in en de droom van een eigen huis leek voor sommigen onbereikbaar. Toch weten jonge eigenaars goed waaraan ze beginnen als ze hun eerste woning willen kopen.

74% van de bevraagden slaagde erin om binnen het vooropgestelde budget te blijven. De meeste jonge eigenaars (69%) betaalden minder dan 300.000 euro voor hun eerste woning.

In het onderzoek komen wel enkele opvallende regionale verschillen naar voor. In Brussel kostte die eerste woning voor een derde (32%) van de jonge eigenaars tussen 200.000 en 300.000 euro. In Vlaanderen ligt dit aandeel nog iets hoger: 37% betaalde 200.000 tot 300.000 euro voor hun woning. In Wallonië daarentegen was de prijs van die eerste woning voor 1 op 2 (50%) nieuwe eigenaars minder dan 200.000 euro.

Meer dan 7 op 10 jonge eigenaars (74%) slagen erin om binnen budget te blijven bij de aankoop van een eerste woning.

Maar om binnen dat vooropgestelde budget te blijven, moet vaak de tering naar de nering worden gezet.

  • Om de aankoop binnen budget te houden, wordt ingeboet op de staat van afwerking van de aangekochte woning. De gedroomde instapklare woonst moet in bijna 1 op 3 gevallen (30%) plaats ruimen voor een pand waarin renovatiewerken nodig zijn.
  • Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat jonge eigenaars bereid zijn om toegevingen te doen over het type woning. De meeste kandidaat-eigenaars (55%) zetten hun zinnen op een vrijstaande woning. Beduidend minder jonge Belgen dromen van een halfopen bebouwing (17%), of van een rijhuis (12%). In realiteit blijkt dat anders uit te draaien: van de ondervraagde eigenaars woont slechts een derde (31%) in een vrijstaande woning, 28% van hen ging voor een halfopen bebouwing, en 27% kocht een rijhuis.

Toch het budget te boven gegaan? Redenen en oplossingen

Ongeveer een kwart van de ondervraagde jonge eigenaars (26%) kocht een woning die wel boven hun budget lag. Van hen gaf 55% aan dat ze het budget overschreden omdat ze hun ideale woonst vonden, en die niet aan zich voorbij konden laten gaan. Daarnaast stelde 44% van hen vast dat ze binnen hun budget geen woning konden vinden die aan hun eisen voldeed. In het algemeen blijkt uit de enquête dat jonge eigenaars die hun budget overschreden hun toevlucht zochten tot verschillende financieringsbronnen.

  • 51% ontleende een hoger bedrag bij de bank.
  • 46% deed een beroep op hun spaarboekje om (een deel van) de hogere kost te financieren.
  • Een kwart (26%) vroeg extra hulp aan de ouders om de volledige kostprijs te dekken.

Volkswijsheid van 1/3e-regel vormt geen pasklaar antwoord

De zogenaamde gouden regel, waarbij maximum 33% van een maandelijks inkomen aan het afbetalen van een hypothecaire lening gespendeerd mag worden, vormt geen pasklaar antwoord meer voor iedereen.

  • Meer dan de helft van de jonge eigenaars (57%) besteedt minder dan een derde van hun maandelijks inkomen aan de afbetaling van hun lening.
  • 1 op 4 (25%) besteedt maandelijks tussen 33% en 40% van het inkomen aan de afbetaling van zijn woonkrediet.
  • 18% besteedt meer dan 40% van hun maandelijks inkomen aan de afbetaling van hun lening.

Gemiddeld besteden jonge eigenaars 32% van hun maandelijks inkomen aan hun woonkrediet.

Aan de andere kant zien we dat bij jonge kandidaat-eigenaars slechts 38% verwacht binnen de 1/3e-regel te kunnen blijven. De realiteit toont dat dit voor de meerderheid wel haalbaar is.

Toch is het belangrijk een nuance toe te voegen aan deze resultaten. De 1/3e-regel is immers niet altijd de beste maatstaf om te bepalen of een afbetalingsplan financieel haalbaar is, zelfs al blijft deze volkswijsheid hardnekkig overeind. De banken houden er al lang niet meer aan vast, want naarmate het inkomen stijgt, vermindert de relevantie van de 1/3e-regel: wat er op het einde van de maand overblijft telt. Bij een woonkrediet kijken we steeds naar elke individuele situatie.

Wanneer niet langer huren, maar kopen?

Wilt u graag weten of u in staat bent om een eigen woning te kopen en of dat voor financieel interessanter is dan huren? Dan is er de kopen of huren simulator. Deze online simulator geeft alvast een eerste indicatie.

Zijn uw plannen al concreter? Maak dan even een simulatie van uw woonlening, dan hebt u meteen beter zicht op wat dat maandelijks voor uw budget betekent.

Of maak een afspraak bij een AXA Bankagent voor persoonlijk advies.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent