Belg goed voorbereid op aankoop eerste woning

Wonen Bouwen Lenen – 11 maart 2020

Blijven kopers van een eerste woning binnen het budget dat ze hadden vooropgesteld? Hoe veel geld moesten ze op tafel leggen voor de aankoop en zijn er daarin verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel? En welk deel van het maandelijks inkomen gaat er bij kopers van een eerste woning naar de aflossing van hun hypothecair krediet? Pertinente vragen die we voorlegden aan het marktonderzoeksbureau Ipsos, dat in opdracht van AXA Bank 1001 jonge Belgen tussen 22 en 35 jaar bevroeg over de aankoop van hun eerste eigen woning. Dit zijn hun bevindingen.

De meeste nieuwbakken eigenaars blijven binnen budget

jonge eigenaars eerste woning 
Meer dan de helft van de jonge eigenaars blijft de traditionele 1/3e-regel volgen. Gemiddeld besteden ze 32% van hun maandelijks inkomen aan de afbetaling van hun woonkrediet.

De huizenmarkt heeft de laatste jaren niet stilgestaan. De prijzen schoten elk jaar wat meer de hoogte in en de droom van een eigen huis leek voor sommigen onbereikbaar. Toch weten jonge eigenaars goed waaraan ze beginnen als ze hun eerste woning willen kopen.

74% van de bevraagden slaagde erin om binnen het vooropgestelde budget te blijven. De meeste jonge eigenaars (69%) betaalden minder dan 300.000 euro voor hun eerste woning.

In het onderzoek komen wel enkele opvallende regionale verschillen naar voor. In Brussel kostte die eerste woning voor een derde (32%) van de jonge eigenaars tussen 200.000 en 300.000 euro. In Vlaanderen ligt dit aandeel nog iets hoger: 37% betaalde 200.000 tot 300.000 euro voor hun woning. In Wallonië daarentegen was de prijs van die eerste woning voor 1 op 2 (50%) nieuwe eigenaars minder dan 200.000 euro.

Meer dan 7 op 10 jonge eigenaars (74%) slagen erin om binnen budget te blijven bij de aankoop van een eerste woning.

Maar om binnen dat vooropgestelde budget te blijven, moet vaak de tering naar de nering worden gezet.

  • Om de aankoop binnen budget te houden, wordt ingeboet op de staat van afwerking van de aangekochte woning. De gedroomde instapklare woonst moet in bijna 1 op 3 gevallen (30%) plaats ruimen voor een pand waarin renovatiewerken nodig zijn.
  • Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat jonge eigenaars bereid zijn om toegevingen te doen over het type woning. De meeste kandidaat-eigenaars (55%) zetten hun zinnen op een vrijstaande woning. Beduidend minder jonge Belgen dromen van een halfopen bebouwing (17%), of van een rijhuis (12%). In realiteit blijkt dat anders uit te draaien: van de ondervraagde eigenaars woont slechts een derde (31%) in een vrijstaande woning, 28% van hen ging voor een halfopen bebouwing, en 27% kocht een rijhuis.

Toch het budget te boven gegaan? Redenen en oplossingen

Ongeveer een kwart van de ondervraagde jonge eigenaars (26%) kocht een woning die wel boven hun budget lag. Van hen gaf 55% aan dat ze het budget overschreden omdat ze hun ideale woonst vonden, en die niet aan zich voorbij konden laten gaan. Daarnaast stelde 44% van hen vast dat ze binnen hun budget geen woning konden vinden die aan hun eisen voldeed. In het algemeen blijkt uit de enquête dat jonge eigenaars die hun budget overschreden hun toevlucht zochten tot verschillende financieringsbronnen.

  • 51% ontleende een hoger bedrag bij de bank.
  • 46% deed een beroep op hun spaarboekje om (een deel van) de hogere kost te financieren.
  • Een kwart (26%) vroeg extra hulp aan de ouders om de volledige kostprijs te dekken.

Volkswijsheid van 1/3e-regel vormt geen pasklaar antwoord

De zogenaamde gouden regel, waarbij maximum 33% van een maandelijks inkomen aan het afbetalen van een hypothecaire lening gespendeerd mag worden, vormt geen pasklaar antwoord meer voor iedereen.

  • Meer dan de helft van de jonge eigenaars (57%) besteedt minder dan een derde van hun maandelijks inkomen aan de afbetaling van hun lening.
  • 1 op 4 (25%) besteedt maandelijks tussen 33% en 40% van het inkomen aan de afbetaling van zijn woonkrediet.
  • 18% besteedt meer dan 40% van hun maandelijks inkomen aan de afbetaling van hun lening.

Gemiddeld besteden jonge eigenaars 32% van hun maandelijks inkomen aan hun woonkrediet.

Aan de andere kant zien we dat bij jonge kandidaat-eigenaars slechts 38% verwacht binnen de 1/3e-regel te kunnen blijven. De realiteit toont dat dit voor de meerderheid wel haalbaar is.

Toch is het belangrijk een nuance toe te voegen aan deze resultaten. De 1/3e-regel is immers niet altijd de beste maatstaf om te bepalen of een afbetalingsplan financieel haalbaar is, zelfs al blijft deze volkswijsheid hardnekkig overeind. De banken houden er al lang niet meer aan vast, want naarmate het inkomen stijgt, vermindert de relevantie van de 1/3e-regel: wat er op het einde van de maand overblijft telt. Bij een woonkrediet kijken we steeds naar elke individuele situatie.

Wanneer niet langer huren, maar kopen?

Wilt u graag weten of u in staat bent om een eigen woning te kopen en of dat voor financieel interessanter is dan huren? Dan is er de kopen of huren simulator. Deze online simulator geeft alvast een eerste indicatie.

Zijn uw plannen al concreter? Maak dan even een simulatie van uw woonlening, dan hebt u meteen beter zicht op wat dat maandelijks voor uw budget betekent.

Of maak een afspraak bij een AXA Bankagent voor persoonlijk advies.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Vlaanderen verlaagt registratierechten voor eigen woning naar 3%

Koopt u in Vlaanderen een huis of appartement om er zelf in te gaan wonen? Dan betaalt u vanaf 1 januari 2022 daarvoor nog maar 3% registratierechten. Als het gaat om een oude woning die u ingrijpend energiezuiniger maakt, zakken die registratierechten zelfs naar 1%. Voor de aankoop van een tweede of derde woning stijgen de registratierechten dan weer van 10 naar 12%. Wat betekent dat voor u als kandidaat-koper?

Lees verder

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf dit jaar moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, voortaan verplicht de norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Welke notariskosten zijn er bij de aankoop van een woning?

Of u nu de aankoopakte van een huis dan wel contracten met de architect, de aannemer of de bouwpromotor tekent, het is belangrijk dat uw handtekening het resultaat van een rationeel genomen beslissing is. De notaris is één van de personen die, net zoals de bankier of de fiscalist, u waardevol advies kunnen geven. Zijn raad is in principe kosteloos, maar voor de opzoekingen en notariële akten moet u wel betalen. Welke kosten mag een notaris u aanrekenen?

Lees verder

Hoeveel kost het om een huis of appartement te kopen?

Overweegt u om een huis of een appartement te kopen? Wilt u ruimer gaan wonen, neemt u ‘de grote stap’ of wilt u in bakstenen investeren? Wij zullen zeker niet proberen om u het uit het hoofd te praten. We willen u wel een idee geven van alle, soms onbekende elementen waarmee u rekening moet houden wanneer u eigenaar wilt worden van een huis of appartement in België. Want een huis kost uiteindelijk meer dan wat er op het prijskaartje staat. We luisteren stilletjes mee naar Julie en Peter, een jong koppel dat een huis wil kopen.

Lees verder

In 5 stappen naar een energiezuinige woning

Nog niet zo lang geleden stond een nieuwe badkamer of keuken op de eerste plaats bij eigenaars met renovatieplannen. Nu is bezuinigen op energie prioritair. In veel woningen zijn er al energiebesparende renovaties uitgevoerd en bij naar schatting 1 op 3 eigenaars staan er in de komende 5 jaar energetische renovaties op de planning. En dat is nodig ook, want een groot deel van de bestaande woningen scoort nog altijd niet goed op het vlak van energiezuinigheid. Maar hoe pakt u dat aan, van uw huis een energiezuinige woning maken?

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent