Hoeveel kost een schuldsaldoverzekering?

Wonen Gezin Lenen – 12 februari 2019

Hoe hoog is de premie van een schuldsaldoverzekering bij een woonkrediet? Het is niet makkelijk om daar zomaar een bedrag op te plakken, want de premie hangt af van verschillende factoren: in de eerste plaats van het te verzekeren kapitaal en de interestvoet van uw hypothecair krediet, maar ook van de looptijd, uw leeftijd, de eventuele risico’s op overlijden (of u rookt of niet, gezondheidsproblemen hebt…). In bepaalde gevallen kunt u die premies wel gedeeltelijk aftrekken van de belastingen.

Hoe wordt een schuldsaldoverzekering berekend …

Hoeveel kost een schuldsaldoverzekering? 
U hebt verschillende opties om de premie voor uw schuldsaldoverzekering te betalen.

Voor de berekening van de premies kunnen verzekeraars twee tariefformules hanteren:

    het klassieke gegarandeerde tarief: het tarief van de schuldsaldoverzekering is gewaarborgd over de hele looptijd van het contract.
  • het zogenaamde ervaringstarief: dat valt goedkoper uit dan het gegarandeerde tarief, dus als u ervoor in aanmerking komt, is het interessanter om voor het ervaringstarief te kiezen. Een aantal verzekeraars, waaronder AXA, bepaalt de premies aan de hand van dit tarief.

… en hoe zit dat met de betaling van de premies?

U hebt meestal de volgende opties om de premie te betalen:

  • Bij aanvang van de lening een koopsom betalen: een eenmalige premie die de hele looptijd dekt. Dat is de goedkoopste formule, maar dan moet u wel alles in één keer op tafel kunnen leggen.
  • Jaarlijkse, constante premies gedurende 2/3 van de looptijd van de verzekering. Bijvoorbeeld 13 jaar voor een lening over 20 jaar.
  • Jaarlijks oplopende premies voor de hele duur van het contract. Het voordeel van deze formule is dat u de premies kunt spreiden over de hele looptijd. Keerzijde van de medaille is dat het meer kost dan de vorige opties. Maar mocht u overlijden, dan vallen de premies voor de resterende jaren wel weg.

Krijgt u belastingvermindering voor een schuldsaldoverzekering?

Het is inderdaad mogelijk om de premies voor uw schuldsaldoverzekering gedeeltelijk af te trekken van uw belastingen, maar vaak wordt dat niet gedaan omdat het nadelig kan uitvallen. Ontdek in welke gevallen u de premies kunt vermelden op uw belastingaangifte en waarom u dat misschien beter toch niet doet.

Hebt u plannen voor de bouw of de aankoop van een woning?

Maak een simulatie van de hypothecaire lening of vraag advies aan uw bankagent.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder