Hoeveel kost een schuldsaldoverzekering?

Wonen Gezin Lenen – 12 februari 2019

Hoe hoog is de premie van een schuldsaldoverzekering bij een woonkrediet? Het is niet makkelijk om daar zomaar een bedrag op te plakken, want de premie hangt af van verschillende factoren: in de eerste plaats van het te verzekeren kapitaal en de interestvoet van uw hypothecair krediet, maar ook van de looptijd, uw leeftijd, de eventuele risico’s op overlijden (of u rookt of niet, gezondheidsproblemen hebt…). In bepaalde gevallen kunt u die premies wel gedeeltelijk aftrekken van de belastingen.

Hoe wordt een schuldsaldoverzekering berekend …

Hoeveel kost een schuldsaldoverzekering? 
U hebt verschillende opties om de premie voor uw schuldsaldoverzekering te betalen.

Voor de berekening van de premies kunnen verzekeraars twee tariefformules hanteren:

    het klassieke gegarandeerde tarief: het tarief van de schuldsaldoverzekering is gewaarborgd over de hele looptijd van het contract.
  • het zogenaamde ervaringstarief: dat valt goedkoper uit dan het gegarandeerde tarief, dus als u ervoor in aanmerking komt, is het interessanter om voor het ervaringstarief te kiezen. Een aantal verzekeraars, waaronder AXA, bepaalt de premies aan de hand van dit tarief.

… en hoe zit dat met de betaling van de premies?

U hebt meestal de volgende opties om de premie te betalen:

  • Bij aanvang van de lening een koopsom betalen: een eenmalige premie die de hele looptijd dekt. Dat is de goedkoopste formule, maar dan moet u wel alles in één keer op tafel kunnen leggen.
  • Jaarlijkse, constante premies gedurende 2/3 van de looptijd van de verzekering. Bijvoorbeeld 13 jaar voor een lening over 20 jaar.
  • Jaarlijks oplopende premies voor de hele duur van het contract. Het voordeel van deze formule is dat u de premies kunt spreiden over de hele looptijd. Keerzijde van de medaille is dat het meer kost dan de vorige opties. Maar mocht u overlijden, dan vallen de premies voor de resterende jaren wel weg.

Krijgt u belastingvermindering voor een schuldsaldoverzekering?

Het is inderdaad mogelijk om de premies voor uw schuldsaldoverzekering gedeeltelijk af te trekken van uw belastingen, maar vaak wordt dat niet gedaan omdat het nadelig kan uitvallen. Ontdek in welke gevallen u de premies kunt vermelden op uw belastingaangifte en waarom u dat misschien beter toch niet doet.

Hebt u plannen voor de bouw of de aankoop van een woning?

Maak een simulatie van de hypothecaire lening of vraag advies aan uw bankagent.

bouwgids

 

Meer informatie over bouwen, renoveren en verbouwen vindt u in de bouwgids.

76 pagina’s boordevol advies, tips en inspiratie om uw plannen tot een goed einde te brengen.

Download nu uw exemplaar.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Belg goed voorbereid op aankoop eerste woning

Blijven kopers van een eerste woning binnen het budget dat ze hadden vooropgesteld? Hoe veel geld moesten ze op tafel leggen voor de aankoop en zijn er daarin verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel? En welk deel van het maandelijks inkomen gaat er bij kopers van een eerste woning naar de aflossing van hun hypothecair krediet? Pertinente vragen die we voorlegden aan het marktonderzoeksbureau Ipsos, dat in opdracht van AXA Bank 1001 jonge Belgen tussen 22 en 35 jaar bevroeg over de aankoop van hun eerste eigen woning. Dit zijn hun bevindingen.

Lees verder

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, vanaf 2021 de verplichte norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Welke notariskosten zijn er bij de aankoop van een woning?

Of u nu de aankoopakte van een huis dan wel contracten met de architect, de aannemer of de bouwpromotor tekent, het is belangrijk dat uw handtekening het resultaat van een rationeel genomen beslissing is. De notaris is één van de personen die, net zoals de bankier of de fiscalist, u waardevol advies kunnen geven. Zijn raad is in principe kosteloos, maar voor de opzoekingen en notariële akten moet u wel betalen. Welke kosten mag een notaris u aanrekenen?

Lees verder