Hoeveel kost een schuldsaldoverzekering?

Wonen Gezin Lenen – 12 februari 2019

Hoe hoog is de premie van een schuldsaldoverzekering bij een woonkrediet? Het is niet makkelijk om daar zomaar een bedrag op te plakken, want de premie hangt af van verschillende factoren: in de eerste plaats van het te verzekeren kapitaal en de interestvoet van uw hypothecair krediet, maar ook van de looptijd, uw leeftijd, de eventuele risico’s op overlijden (of u rookt of niet, gezondheidsproblemen hebt…). In bepaalde gevallen kunt u die premies wel gedeeltelijk aftrekken van de belastingen.

Hoe wordt een schuldsaldoverzekering berekend …

Hoeveel kost een schuldsaldoverzekering? 
U hebt verschillende opties om de premie voor uw schuldsaldoverzekering te betalen.

Voor de berekening van de premies kunnen verzekeraars twee tariefformules hanteren:

    het klassieke gegarandeerde tarief: het tarief van de schuldsaldoverzekering is gewaarborgd over de hele looptijd van het contract.
  • het zogenaamde ervaringstarief: dat valt goedkoper uit dan het gegarandeerde tarief, dus als u ervoor in aanmerking komt, is het interessanter om voor het ervaringstarief te kiezen. Een aantal verzekeraars, waaronder AXA, bepaalt de premies aan de hand van dit tarief.

… en hoe zit dat met de betaling van de premies?

U hebt meestal de volgende opties om de premie te betalen:

  • Bij aanvang van de lening een koopsom betalen: een eenmalige premie die de hele looptijd dekt. Dat is de goedkoopste formule, maar dan moet u wel alles in één keer op tafel kunnen leggen.
  • Jaarlijkse, constante premies gedurende 2/3 van de looptijd van de verzekering. Bijvoorbeeld 13 jaar voor een lening over 20 jaar.
  • Jaarlijks oplopende premies voor de hele duur van het contract. Het voordeel van deze formule is dat u de premies kunt spreiden over de hele looptijd. Keerzijde van de medaille is dat het meer kost dan de vorige opties. Maar mocht u overlijden, dan vallen de premies voor de resterende jaren wel weg.

Krijgt u belastingvermindering voor een schuldsaldoverzekering?

Het is inderdaad mogelijk om de premies voor uw schuldsaldoverzekering gedeeltelijk af te trekken van uw belastingen, maar vaak wordt dat niet gedaan omdat het nadelig kan uitvallen. Ontdek in welke gevallen u de premies kunt vermelden op uw belastingaangifte en waarom u dat misschien beter toch niet doet.

Hebt u plannen voor de bouw of de aankoop van een woning?

Maak een simulatie van de hypothecaire lening of vraag advies aan uw bankagent.

bouwgids

 

Meer informatie over bouwen, renoveren en verbouwen vindt u in de bouwgids.

76 pagina’s boordevol advies, tips en inspiratie om uw plannen tot een goed einde te brengen.

Download nu uw exemplaar.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De Vlaamse woonbonus verdwijnt. Nog snel een woning kopen?

De Vlaamse woonbonus op de eerste en enige woning wordt vanaf 1 januari 2020 afgeschaft. In ruil worden de registratierechten op die woning verlaagd van 7% naar 6%. Maar die vermindering van de registratierechten weegt voor een normale woning niet op tegen het fiscale voordeel van de woonbonus. Het gevolg: een stormloop op vastgoed, met 40% meer verkopen sinds de aankondiging van de afschaffing. Wilt u nog snel snel een woning kopen? Hier moet u op letten.

Lees verder

Meerderheid jongeren verkiest energiezuinige en instapklare woning

3 op 4 Belgen die hun eerste woning kopen, vinden energiezuinig wonen belangrijk. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau InSites Consulting* in opdracht van AXA Bank bij recente en toekomstige huiseigenaars over de aankoop van hun eerste woning. Maar ze lijken minder bereid om voor die energiezuinige woning zelf de handen uit de mouwen te steken, want de meerderheid verkiest nieuwbouw of een instapklare bestaande woning in goede staat boven een bestaand huis dat grondig moet worden gerenoveerd. Waarom? Dat ontdekt u in deze blog.

Lees verder

In 5 stappen naar een energiezuinige woning

Nog niet zo lang geleden stond een nieuwe badkamer of keuken op de eerste plaats bij eigenaars met renovatieplannen. Nu is bezuinigen op energie prioritair. In veel woningen zijn er al energiebesparende renovaties uitgevoerd en bij naar schatting 1 op 3 eigenaars staan er in de komende 5 jaar energetische renovaties op de planning. En dat is nodig ook, want een groot deel van de bestaande woningen scoort nog altijd niet goed op het vlak van energiezuinigheid. Maar hoe pakt u dat aan, van uw huis een energiezuinige woning maken?

Lees verder

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, vanaf 2021 de verplichte norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Waalse verzekering tegen inkomensverlies: gratis bescherming van uw thuis

Op uw verzoek sluit het Waals Gewest gratis in uw naam een ‘verzekering tegen inkomensverlies’ af in het kader van een hypothecaire lening voor de bouw, aankoop of renovatie van uw woning. Die verzekering zal onder bepaalde voorwaarden de afbetalingen van uw lening gedeeltelijk op zich nemen bij totale en onvrijwillige werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of op non-actiefstelling. Een overzicht.

Lees verder