Uw bedrijf wapenen tegen de inflatie? Investeer nu!

Succesvol ondernemen Actueel Professioneel krediet – 28 januari 2022

Inflatie, of de stijging van het algemeen prijspeil, is al een tijdje erg actueel. Maar hoe gaat u daar als ondernemer mee om? Dat kan op twee manieren: door kapitaal dat u voor de werking van uw bedrijf niet onmiddellijk nodig hebt, te beleggen. En misschien klinkt het wat dubbelzinnig: door in uw onderneming te investeren met geld dat u niet onmiddellijk voorhanden hebt, via een ondernemingskrediet. Hoe dat dan in zijn werk gaat? Dat leest u in deze blog.

Economie leeft op, hoge inflatie door onevenwicht vraag en aanbod

ondernemen in tijden van hoge inflatie
Een manier om de inflatie te compenseren, is om nu al uit te geven wat u nog niet hebt, namelijk via een investeringskrediet1.

Na een verlaagde activiteitsgraad omwille van de coronacrisis zijn bedrijven opnieuw aan de slag. Door tekorten in de toelevering en de arbeidsmarkt volgt het aanbod evenwel onvoldoende de vraag, wat resulteert in hogere prijzen.

De inflatie bereikte in december 2021 het peil van 6% in de eurozone, in België zelfs 6,5%, ondanks de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) om de inflatie op 2% te houden. 2022 wordt volgens AXA Investment Managers het jaar van de geleidelijke absorptie van de schok van de pandemie en een normalisering van het aanbod, waardoor de inflatie kan vertragen maar nog steeds aanzienlijk blijft. Lees meer over de verwachtingen voor 2022.

België kende in december 2021 een inflatiepeil van 6,5%.

Een periode van hoge inflatie zou consumenten moeten aanzetten om het geld te laten rollen dat ze tijdens de lockdowns hebben gespaard en dus meer te spenderen. Geld wordt door de inflatie immers elke dag minder waard. Desalniettemin wordt er nog steeds veel gespaard, maar wel minder fanatiek dan voorheen (12,4% i.p.v. 20.2% van het inkomen). Sparen of ‘uitgestelde uitgaven’ veroorzaken een rechtstreekse verlaging van de koopkracht (inflatiepercentage minus het rendement op een spaarboekje).

En dat geldt ook voor de middelen die u als overschot hebt in uw bedrijf. Door te beleggen op de financiële markten kunt u het effect van de inflatie proberen te milderen. Het rendement van beleggingen zal doorgaans hoger zijn dan het rendement op uw bedrijfsrekeningen. Weliswaar moet u daarbij steeds rekening houden met beleggingsrisico’s en kosten verbonden aan beleggen.

Investeren om de inflatie te compenseren

Een andere manier om de inflatie te compenseren is om nu al uit te geven wat u nog niet hebt, namelijk via een investeringskrediet1.

De impact van zo’n krediet is dubbel: enerzijds kunt u onmiddellijk aankopen tegen de huidige marktprijs (zonder de inflatie die de toekomstige prijs nog zal verhogen) en bovendien is het geld dat u leent nu meer waard dan uw terugbetalingen in de toekomst. Het rendement dat u behaalt door te lenen, berekent u op dezelfde manier (inflatie min interest en kosten van de lening).

Bijvoorbeeld: 2% inflatie minus een investeringskrediet met een rentevoet van 1,6% betekent dat u door te lenen een bruto voordeel van 0.4% behaalt2. Dat is meer dan op een spaarrekening. Als kers op de taart blijven de interestvoeten om te lenen historisch laag, maar opgelet: ze beginnen zo langzamerhand weer te stijgen.

Nu investeren is dus de boodschap

Ontdek uw financieringsmogelijkheden bij AXA Bank.

Graag wat meer uitleg?

Uw bankagent staat u graag persoonlijk te woord.

Kredietgever: AXA Bank Belgium

Bronnen:

-EUROSTAT

-Statistiek Vlaanderen

Een investeringskrediet is een krediet voor professionelen, bedoeld voor bedrijfsinvesteringen

Of financieel-technisch een reële kostprijs van -0.4%

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Elektronisch betalen: niet langer een optie, maar een verplichting!

Elke handelaar moet vanaf 1 juli 2022 voor zijn klanten een mogelijkheid voorzien om elektronisch te betalen. Dat is een wettelijke verplichting, maar het houdt ook voordelen in: klanten betalen immers steeds liever elektronisch, al dan niet contactloos of met hun smartphone. Betalen met cash geld kost u bovendien niet alleen tijd, het houdt ook risico’s in. U hebt meerdere mogelijkheden om elektronische betalingen te ontvangen, u kiest dus zelf welke optie het beste bij uw zaak past.

Lees verder

4 vennootschapsvormen, ontdek ze hier

De hervorming van het wetboek vennootschappen en verenigingen (WVV), die op 28 februari 2019 door het parlement werd goedgekeurd, maakte komaf met de wildgroei van vennootschapsvormen. Door het aantal vennootschapsvormen te beperken, wil de overheid het ondernemersklimaat aanmoedigen. Welke zijn de meest opvallende regels? En wat betekent de hervormde vennootschapswet voor ondernemers die een vennootschap willen oprichten of al een vennootschap hebben? De belangrijkste punten voor u samengevat.

Lees verder

De free cashflow of vrije kasstroom berekenen

De berekening van de cashflow is de basis van een goede waardering van een bedrijf en een sleutelelement om een lening toe te kennen. Het is immers de cashflow die bepaalt of een onderneming goed draait en of er gelden over zijn om dividenden uit te keren of om leningen terug te betalen. Wilt u zelf de vrije kasstroom kunnen berekenen van uw onderneming? Lees dan zeker verder.

Lees verder

Data security, een reëel risico voor elk bedrijf

Elk bedrijf, klein of groot, verzamelt gegevens van zijn klanten. De beveiliging van deze data is cruciaal voor uw onderneming, maar bij veel bedrijven is net die beveiliging ondermaats, zodat hackers er makkelijk mee aan de haal kunnen gaan. Investeren in dataveiligheid is dan ook een must, want meer en meer kmo’s worden het slachtoffer van cyberaanvallen. Hoe wapent u uw bedrijf tegen datalekken en hoe voorkomt u dat gegevensdiefstal uw business enorme schade toebrengt?

Lees verder

Maak een afspraak bij uw AXA Bankagent