Is het nog haalbaar voor jongeren om een huis te kopen?

Wonen Budget Lenen – 15 mei 2018

Huizen en appartementen worden de laatste jaren alsmaar duurder. Voor wie aan de start van zijn professionele en familiale leven staat, betekent meteen een eigendom verwerven vaak een te zware financiële dobber. We vroegen aan Frank Goossens, hoofd kredieten bij AXA Bank, of jongeren anno 2018 nog wel zo gemakkelijk een eigen woonst kunnen kopen.

Kunnen jonge mensen zich vandaag eigenlijk nog een eigen woning veroorloven?

jongeren huis kopen
De stijgende rentevoeten hoeven absoluut geen belemmering te zijn om te blijven investeren in vastgoed. De rente staat historisch gezien nog altijd laag.

“Het is er de laatste jaren zeker niet gemakkelijker op geworden”, vindt Frank Goossens. “Vergeleken met vroeger springen ouders veel vaker bij. Pakweg 20 jaar geleden deden ze dat in 1 op de 5 gevallen. Nu zien we dat bij meer dan 50 percent van de woningaankopen de ouders met financiële steun over de brug komen. Een wezenlijk verschil.”

Hoe wordt dan bepaald of je een woonkrediet kunt afbetalen?

“Bij AXA Bank kijken we eigenlijk vooral naar wat je aan het einde van de maand overhoudt na het betalen van al je kosten. Is dat voldoende, dan staan we meestal het woonkrediet toe. Dat geldt trouwens niet alleen voor jongen mensen maar voor iedereen. Een tweede element is de verhouding tussen het bedrag van je afbetaling en je totale inkomsten per maand. We werken met de vuistregel 1 op 3: je mag maximaal één derde van je inkomsten besteden aan je krediet. Voor veel jonge mensen is dat eigenlijk niet meer haalbaar. Een goeie financiële planning blijft dus cruciaal.”

Als jongeren hun droomhuis vinden, moeten ze dan bang zijn van de stijgende rentevoeten?

“De verwachting is dat in 2018 de lange termijnrente verder zal stijgen, maar zeker niet spectaculair”, besluit Goossens. “Dat is een aanvoelen van de markt, zeker geen exacte wetenschap. Je weet eigenlijk nooit echt wat er op de financiële markten gaat gebeuren.
Maar de verwachting is dat er een lichte stijging zal zijn van misschien 50 à 60 basispunten.”

Dus dat mag geen hinderpaal zijn om nu te investeren in een eigendom?

“Als je het in historisch perspectief bekijkt, liggen de rentevoeten nog altijd heel laag. Een eigen woning kopen blijft financieel dus nog altijd heel interessant en bovendien moet je zo’n investering echt op lange termijn zien. Vandaag hoeven de rentevoeten dus absoluut geen belemmering te zijn om te blijven investeren in vastgoed.”

We doen altijd maar meer bankzaken online. Geldt dat ook voor het afsluiten van een woonkrediet?

“Dat kan vandaag inderdaad al maar nog niet bij AXA Bank”, legt Goossens uit. “We zijn er technisch wel volop mee bezig, maar uit onderzoek blijkt ook dat mensen voor zo’n belangrijke investering toch nog altijd een echt gesprek willen, persoonlijk advies van iemand met kennis van zaken. Want bij het kopen van een woning komt meer kijken dan alleen maar een woonkrediet. Er is een stuk fiscaliteit, het gaat om bouwen én verbouwen, je neemt de ene belangrijke beslissing na de andere. Voor veel mensen is het de grootste investering die ze in hun leven doen en daar hebben ze dus graag advies bij.”

Moet je dan altijd naar de bankagent?

“We kiezen vooral voor een aanpak via verschillende kanalen. We willen onze klanten de kans geven om snel en dus online te werken, maar ook om zich ‘live’ te laten ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld voor een eerste, verkennend gesprek naar je bankagent gaan en dan de daaropvolgende stappen zetten via de nieuwe media. Maar bij je bankagent ben en blijf je natuurlijk altijd welkom.”

Eigenaar worden, ben je er nog niet helemaal uit?

Onze online tool Kopen of Huren geeft aan wat in jouw situatie de beste oplossing is. Doe dan de online test of contacteer ons voor een afspraak.

bouwgids

 

Meer informatie over bouwen, renoveren en verbouwen vindt u in de bouwgids.

76 pagina’s boordevol advies, tips en inspiratie om jouw plannen tot een goed einde te brengen.

Download nu je exemplaar.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Belg goed voorbereid op aankoop eerste woning

Blijven kopers van een eerste woning binnen het budget dat ze hadden vooropgesteld? Hoe veel geld moesten ze op tafel leggen voor de aankoop en zijn er daarin verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel? En welk deel van het maandelijks inkomen gaat er bij kopers van een eerste woning naar de aflossing van hun hypothecair krediet? Pertinente vragen die we voorlegden aan het marktonderzoeksbureau Ipsos, dat in opdracht van AXA Bank 1001 jonge Belgen tussen 22 en 35 jaar bevroeg over de aankoop van hun eerste eigen woning. Dit zijn hun bevindingen.

Lees verder

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, vanaf 2021 de verplichte norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Welke notariskosten zijn er bij de aankoop van een woning?

Of u nu de aankoopakte van een huis dan wel contracten met de architect, de aannemer of de bouwpromotor tekent, het is belangrijk dat uw handtekening het resultaat van een rationeel genomen beslissing is. De notaris is één van de personen die, net zoals de bankier of de fiscalist, u waardevol advies kunnen geven. Zijn raad is in principe kosteloos, maar voor de opzoekingen en notariële akten moet u wel betalen. Welke kosten mag een notaris u aanrekenen?

Lees verder