Is het nog haalbaar voor jongeren om een huis te kopen?

Wonen Budget Lenen – 15 mei 2018

Huizen en appartementen worden de laatste jaren alsmaar duurder. Voor wie aan de start van zijn professionele en familiale leven staat, betekent meteen een eigendom verwerven vaak een te zware financiële dobber. We vroegen aan Frank Goossens, hoofd kredieten bij AXA Bank, of jongeren anno 2018 nog wel zo gemakkelijk een eigen woonst kunnen kopen.

Kunnen jonge mensen zich vandaag eigenlijk nog een eigen woning veroorloven?

jongeren huis kopen
De stijgende rentevoeten hoeven absoluut geen belemmering te zijn om te blijven investeren in vastgoed. De rente staat historisch gezien nog altijd laag.

“Het is er de laatste jaren zeker niet gemakkelijker op geworden”, vindt Frank Goossens. “Vergeleken met vroeger springen ouders veel vaker bij. Pakweg 20 jaar geleden deden ze dat in 1 op de 5 gevallen. Nu zien we dat bij meer dan 50 percent van de woningaankopen de ouders met financiële steun over de brug komen. Een wezenlijk verschil.”

Hoe wordt dan bepaald of je een woonkrediet kunt afbetalen?

“Bij AXA Bank kijken we eigenlijk vooral naar wat je aan het einde van de maand overhoudt na het betalen van al je kosten. Is dat voldoende, dan staan we meestal het woonkrediet toe. Dat geldt trouwens niet alleen voor jongen mensen maar voor iedereen. Een tweede element is de verhouding tussen het bedrag van je afbetaling en je totale inkomsten per maand. We werken met de vuistregel 1 op 3: je mag maximaal één derde van je inkomsten besteden aan je krediet. Voor veel jonge mensen is dat eigenlijk niet meer haalbaar. Een goeie financiële planning blijft dus cruciaal.”

Als jongeren hun droomhuis vinden, moeten ze dan bang zijn van de stijgende rentevoeten?

“De verwachting is dat in 2018 de lange termijnrente verder zal stijgen, maar zeker niet spectaculair”, besluit Goossens. “Dat is een aanvoelen van de markt, zeker geen exacte wetenschap. Je weet eigenlijk nooit echt wat er op de financiële markten gaat gebeuren.
Maar de verwachting is dat er een lichte stijging zal zijn van misschien 50 à 60 basispunten.”

Dus dat mag geen hinderpaal zijn om nu te investeren in een eigendom?

“Als je het in historisch perspectief bekijkt, liggen de rentevoeten nog altijd heel laag. Een eigen woning kopen blijft financieel dus nog altijd heel interessant en bovendien moet je zo’n investering echt op lange termijn zien. Vandaag hoeven de rentevoeten dus absoluut geen belemmering te zijn om te blijven investeren in vastgoed.”

We doen altijd maar meer bankzaken online. Geldt dat ook voor het afsluiten van een woonkrediet?

“Dat kan vandaag inderdaad al maar nog niet bij AXA Bank”, legt Goossens uit. “We zijn er technisch wel volop mee bezig, maar uit onderzoek blijkt ook dat mensen voor zo’n belangrijke investering toch nog altijd een echt gesprek willen, persoonlijk advies van iemand met kennis van zaken. Want bij het kopen van een woning komt meer kijken dan alleen maar een woonkrediet. Er is een stuk fiscaliteit, het gaat om bouwen én verbouwen, je neemt de ene belangrijke beslissing na de andere. Voor veel mensen is het de grootste investering die ze in hun leven doen en daar hebben ze dus graag advies bij.”

Moet je dan altijd naar de bankagent?

“We kiezen vooral voor een aanpak via verschillende kanalen. We willen onze klanten de kans geven om snel en dus online te werken, maar ook om zich ‘live’ te laten ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld voor een eerste, verkennend gesprek naar je bankagent gaan en dan de daaropvolgende stappen zetten via de nieuwe media. Maar bij je bankagent ben en blijf je natuurlijk altijd welkom.”

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Woning renoveren? Kies de juiste lening

Elke Belg droomt van zijn eigen stekje en eens die droom werkelijkheid is geworden, slaat hij of zij ooit wel aan het verbouwen. Want de werkelijkheid verschilt hier en daar toch nog van de droom. Uw huis moet beter geïsoleerd, de badkamer is te klein, de keuken verouderd of de ramen zijn aan vervanging toe ... tijd voor een renovatie van uw woning. Maar hoe berekent u het kostenplaatje en met welke lening kunt u die renovatiewerken financieren?

Hoeveel btw betaalt u op renovatiewerken?

Hoeveel btw u verschuldigd bent op renovatie- of verbouwingswerken, hangt af van de ouderdom van uw woonst. Is uw woning nog geen 10 jaar oud? Dan betaalt u op de kostprijs van de werken 21% btw. Voor woningen van meer dan 10 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 6% als uw woning en de renovatiewerken aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Hypothecair krediet met opnameperiode: wat, hoe, wanneer?

U gaat bouwen of verbouwen en dus hebt u wellicht een woonkrediet nodig. Maar er zijn heel wat vormen en een daarvan is een hypothecair krediet met een opnameperiode. Waarom daarvoor kiezen? Een eenvoudige vraag, eenvoudige antwoorden ...

Kopen of huren? Het financiële plaatje

Een eigen woning kopen is verstandiger dan heel uw leven te blijven huren, zo wordt algemeen aangenomen. Maar is dat wel zo? Wel, de waarheid ligt vaak ergens in het midden. Bij de beslissing om te kopen of te huren hangt af veel van uw toekomstplannen en uw persoonlijke situatie. Een belangrijke factor daarin is het financiële plaatje.