Meerderheid jongeren verkiest energiezuinige en instapklare woning

Wonen Bouwen Lenen – 16 mei 2019

3 op 4 Belgen die hun eerste woning kopen, vinden energiezuinig wonen belangrijk. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau InSites Consulting* in opdracht van AXA Bank bij recente en toekomstige huiseigenaars over de aankoop van hun eerste woning. Maar ze lijken minder bereid om voor die energiezuinige woning zelf de handen uit de mouwen te steken, want de meerderheid verkiest nieuwbouw of een instapklare bestaande woning in goede staat boven een bestaand huis dat grondig moet worden gerenoveerd. Waarom? Dat ontdekt u in deze blog.

Dalende interesse in renoveren

Jongeren verkiezen energiezuinige instapklare woning 
De meeste jongeren willen een kant-en-klaar afgewerkte woning zonder veel doe-het-zelf. Zo kunnen ze niet enkel hun tijdsbesteding makkelijker inschatten, maar ook het finale kostenplaatje.

Vooral bij jongeren onder 35 jaar wordt renoveren steeds minder populair. Uit de studie blijkt dat de meesten liever géén eerste woning kopen die nog grondig verbouwd moet worden. De meerderheid van de jongeren die op zoek zijn naar een eerste woning of recent een woning gekocht hebben willen een instapklare woning: 40% verkiest een nieuwbouwwoning (bijvoorbeeld sleutel-op-de-deur) en 44% wil een bestaande woning in goede staat (bijvoorbeeld enkel nog afwerking of inrichting nodig). Amper 16% van de jongeren verkiest vandaag een huis dat ingrijpend gerenoveerd moet worden, tegenover 24% twee jaar geleden.

Waarvoor kiest de jongere (< 35 jaar) bij de aankoop van eerste woning?

2019 2017
Een nieuwbouw in samenwerking met een architect  17% 20%
Een nieuwbouw ‘sleutel-op-de-deur’  16% 14%
Een nieuwbouw gebouwd door een bouwpromotor 7% 8%
Een bestaande woning in goede staat (geen of zeer lichte werken nodig) 44% 34%
Een bestaande woning die grondige renovatie vereist 14% 18%
Een bestaande woning die bijna volledig moet worden vernieuwd (‘vernieuwbouwing’) 2% 6%

“Belgen verkiezen meer en meer een woning die onmiddellijk afgewerkt en bewoonbaar is,” zegt expert ter zake Eva Vanhoorne van het communicatiebureau achter de campagnes Ik BENOveer, mijnBENOvatie en IedereenBEN. “Hierdoor zijn woningen waar weinig of geen renovatiewerk in nodig is, zoals een nieuwe sleutel-op-de-deur woning of een recent gerenoveerde woning, erg populair”

“Een mogelijke reden is dat we door ons drukke leven weinig tijd kunnen of willen vrijmaken voor renovatiewerken. De meeste jongeren willen een kant-en-klaar afgewerkte woning zonder veel doe-het-zelf. Zo kunnen ze niet enkel hun tijdsbesteding makkelijker inschatten, maar ook het finale kostenplaatje.”

Meer inzetten op energiezuinig renoveren: BENOveren

Die evolutie is volgens Eva Vanhoorne op termijn echter niet houdbaar. “In België komen er per jaar maar 50.000 nieuwe wooneenheden bij, terwijl er 4.500.000 bestaande woningen zijn. Heel wat jongeren zullen in de komende jaren niet anders kunnen dan een bestaande woning te kopen en te renoveren, ook al willen ze liever een nieuwbouwwoning. Daarom is het belangrijk om in te zetten op BENOveren: het energiezuinig renoveren van woningen."

Een huis kopen of bouwen? Blijven huren?

Onze online tool Kopen of Huren geeft aan wat in uw situatie de beste oplossing is.

Doe de online test of simuleer uw woonlening.

*Onderzoeksbureau InSites Consulting bevroeg begin januari 600 recente en toekomstige huiseigenaars over de aankoop van hun eerste woning, in opdracht van AXA Bank. De steekproef bestond uit Belgen die de afgelopen 3 jaar een eerste woning hebben gekocht of die vandaag actief op zoek zijn naar een eigen woning.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder