Een testament: het klinkt wat oubollig. Toch kan een testament nuttig zijn. Niet iedereen maakt vandaag bijvoorbeeld deel uit van een ‘klassiek’ gezin. Bent u wettelijk samenwonend, hebt u een nieuw samengesteld gezin, bent u alleenstaande zonder kinderen, … U regelt zelf wie wat en hoeveel krijgt via een testament. Geeft u liever meer aan een goede vriend of ver familielid en minder aan een dicht familielid? Een notaris kan u advies geven over hoe u dit alles regelt, waarbij hij ook rekening houdt met de fiscale aspecten. Wij leggen hieronder uit waarom het misschien verstandig is om uw testament te laten registreren bij een notaris en waar u op moet letten als u uw testament wil opstellen zonder tussenkomst van een notaris.
Investeren in een notarieel testament kost gemiddeld tussen de 350 en 450 euro.
Betwisting over de echtheid
Bij een erfenis ontstaat soms ruzie over geldkwesties tussen de erfgenamen. Bij een zelfgeschreven testament kunnen de nabestaanden bijvoorbeeld de echtheid in twijfel trekken. Of als een benadeelde erfgenaam kan bewijzen dat de overledene niet gezond van geest was, dan kan het testament nietig verklaard worden. De notaris moet trouwens nagaan of de persoon op het ogenblik van het opstellen van zijn testament, gezond van geest is of niet handelt onder dwang of onder druk. Als notaris hieraan twijfelt, moet hij een medisch attest vragen aan de geneesheer dat de gezondheid van geest bevestigt.
Bewaar een testament niet thuis
Een testament kan verloren gaan. Als u dit wilt vermijden, kunt u uw testament bij een notaris in bewaring te geven. De notaris registreert het testament in een Centraal Register van Testamenten. Zo kan elke notaris waar dan ook bij een overlijden nagaan of de erflater een testament had en welk notariskantoor het testament bewaart.
Een testament moet stroken met de wet en met een aantal vormvereisten
Als u een eigenhandig testament schrijft, hebt u als leek meer kans dat het testament fouten bevat die het testament ongeldig of onuitvoerbaar maken. Als u bijvoorbeeld kinderen en een huwelijkspartner hebt, kunt u niet zomaar uw hele vermogen nalaten aan uw beste vriend. Een notaris kan u uitleggen wat de eventuele fiscale en financiële impact is voor de mensen aan wie u wilt nalaten.
Aan welke voorwaarden moet een eigenhandig geschreven testament voldoen om rechtsgeldig te zijn?
Een eigenhandig geschreven testament moet, om geldig te zijn, voldoen aan enkele voorwaarden:
1. het moet door de testamentmaker zelf volledig eigenhandig geschreven worden: een getypt testament is ongeldig;
2. de vermelding van de naam en datum is noodzakelijk. Men moet kunnen oordelen of het document werkelijk de laatste wilsbeschikking van de testamentmaker is;
3. tenslotte is de handtekening onontbeerlijk. Zij is hét identificatiemiddel van het document.
Elk detail is belangrijk
Een testament kan ongeldig zijn als er fouten of onduidelijkheden in staan. Een foutje in de naam van de begunstigde is al voldoende. Denk er ook aan dat de begunstigde zelf al kan overleden zijn.
Wat kost het om een testament op te stellen?
Een eigenhandig testament is gratis. U kunt dit testament laten registeren, en dan betaalt u enkel de registratiekost.
Een notarieel testament kost gemiddeld tussen de 350 en 450 euro. Complexe dossiers kunnen zelfs duurder zijn.
Meer advies? Neem contact op met uw notaris.
Heel wat mensen hebben niet genoeg geld op hun spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Hoeveel spaargeld hebt u dan nodig om een voldoende grote financiële buffer te hebben? Vaak wordt aangenomen dat 3 keer uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het veiliger om 6 keer uw maandelijkse inkomsten te voorzien. Hoeveel geld moet u opzij hebben staan als spaarbuffer?
Na meer dan 10 jaar van extreem lage rentes bieden beleggingen met een vaste rente eindelijk weer een aantrekkelijk rendement met als duidelijkste voorbeeld de Belgische staatsbon waarop begin september 2023 kon worden ingetekend. Voor heel wat beleggers was dat een buitenkans. Hoe kunt u nu als belegger nog van de gestegen rentes profiteren? In dit artikel gaan we hier dieper op in.
September is wel vaker een moeilijke maand voor de markten. Dit jaar is daar geen uitzondering op. Problemen die als ‘opgelost’ beschouwd werden, komen weer koppig hun plaats opeisen, en dat zaait verwarring bij beleggers. Op de agenda van deze drukke maand: inflatie, olieprijzen en het effect op de aandelenmarkten.
De wereld van financiële beleggingen is fascinerend, rijk aan mogelijkheden maar ook bezaaid met valkuilen. Voor een beginner kan « starten met beleggen » even verwarrend als verleidelijk lijken. Gelukkig staat u er niet alleen voor! Uw bankagent is er om uw beleggingsprofiel te belichten door kennis te nemen van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelstellingen (over duurzaamheid) en uw beleggingskennis en -ervaring. Laten we samen eens kijken waarom een gesprek met uw beleggingsadviseur zo zinvol is!
Bij beleggen zijn er drie belangrijke criteria om rekening mee te houden: rendement, liquiditeit en risico. Deze drie criteria kunnen we beschouwen als de drie zijden van een driehoek, bekend als de beleggingsdriehoek. Inzicht in deze driehoek is cruciaal om weloverwogen financiële beslissingen te nemen. Beginnen doen we met het toelichten van enkele definities.