Uw nalatenschap regelen met een testament: een verstandig idee

Vermogen Beleggen Actueel Gezin Budget – 29 oktober 2021

Een testament: het klinkt wat oubollig. Toch kan een testament nuttig zijn. Niet iedereen maakt vandaag bijvoorbeeld deel uit van een ‘klassiek’ gezin. Bent u wettelijk samenwonend, hebt u een nieuw samengesteld gezin, bent u alleenstaande zonder kinderen, … U regelt zelf wie wat en hoeveel krijgt via een testament. Geeft u liever meer aan een goede vriend of ver familielid en minder aan een dicht familielid? Een notaris kan u advies geven over hoe u dit alles regelt, waarbij hij ook rekening houdt met de fiscale aspecten. Wij leggen hieronder uit waarom het misschien verstandig is om uw testament te laten registreren bij een notaris en waar u op moet letten als u uw testament wil opstellen zonder tussenkomst van een notaris.

Nalatenschap regelen met testament
Investeren in een notarieel testament kost gemiddeld tussen de 350 en 450 euro.

Betwisting over de echtheid

Bij een erfenis ontstaat soms ruzie over geldkwesties tussen de erfgenamen. Bij een zelfgeschreven testament kunnen de nabestaanden bijvoorbeeld de echtheid in twijfel trekken. Of als een benadeelde erfgenaam kan bewijzen dat de overledene niet gezond van geest was, dan kan het testament nietig verklaard worden. De notaris moet trouwens nagaan of de persoon op het ogenblik van het opstellen van zijn testament, gezond van geest is of niet handelt onder dwang of onder druk. Als notaris hieraan twijfelt, moet hij een medisch attest vragen aan de geneesheer dat de gezondheid van geest bevestigt.

Bewaar een testament niet thuis

Een testament kan verloren gaan. Als u dit wilt vermijden, kunt u uw testament bij een notaris in bewaring te geven. De notaris registreert het testament in een Centraal Register van Testamenten. Zo kan elke notaris waar dan ook bij een overlijden nagaan of de erflater een testament had en welk notariskantoor het testament bewaart.

Een testament moet stroken met de wet en met een aantal vormvereisten

Als u een eigenhandig testament schrijft, hebt u als leek meer kans dat het testament fouten bevat die het testament ongeldig of onuitvoerbaar maken. Als u bijvoorbeeld kinderen en een huwelijkspartner hebt, kunt u niet zomaar uw hele vermogen nalaten aan uw beste vriend. Een notaris kan u uitleggen wat de eventuele fiscale en financiële impact is voor de mensen aan wie u wilt nalaten.

Aan welke voorwaarden moet een eigenhandig geschreven testament voldoen om rechtsgeldig te zijn?

Een eigenhandig geschreven testament moet, om geldig te zijn, voldoen aan enkele voorwaarden:

  • 1. het moet door de testamentmaker zelf volledig eigenhandig geschreven worden: een getypt testament is ongeldig;
  • 2. de vermelding van de naam en datum is noodzakelijk. Men moet kunnen oordelen of het document werkelijk de laatste wilsbeschikking van de testamentmaker is;
  • 3. tenslotte is de handtekening onontbeerlijk. Zij is hét identificatiemiddel van het document.

Elk detail is belangrijk

Een testament kan ongeldig zijn als er fouten of onduidelijkheden in staan. Een foutje in de naam van de begunstigde is al voldoende. Denk er ook aan dat de begunstigde zelf al kan overleden zijn.

Wat kost het om een testament op te stellen?

Een eigenhandig testament is gratis. U kunt dit testament laten registeren, en dan betaalt u enkel de registratiekost.
Een notarieel testament kost gemiddeld tussen de 350 en 450 euro. Complexe dossiers kunnen zelfs duurder zijn.
Meer advies? Neem contact op met uw notaris.

Vond u dit nuttig?

Dan kunnen volgende artikels u ook interesseren:

Advies en vragen over onze producten?

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent