Uw nalatenschap regelen met een testament: een verstandig idee

Vermogen Beleggen Actueel Gezin Budget – 29 oktober 2021

Een testament: het klinkt wat oubollig. Toch kan een testament nuttig zijn. Niet iedereen maakt vandaag bijvoorbeeld deel uit van een ‘klassiek’ gezin. Bent u wettelijk samenwonend, hebt u een nieuw samengesteld gezin, bent u alleenstaande zonder kinderen, … U regelt zelf wie wat en hoeveel krijgt via een testament. Geeft u liever meer aan een goede vriend of ver familielid en minder aan een dicht familielid? Een notaris kan u advies geven over hoe u dit alles regelt, waarbij hij ook rekening houdt met de fiscale aspecten. Wij leggen hieronder uit waarom het misschien verstandig is om uw testament te laten registreren bij een notaris en waar u op moet letten als u uw testament wil opstellen zonder tussenkomst van een notaris.

Nalatenschap regelen met testament
Investeren in een notarieel testament kost gemiddeld tussen de 350 en 450 euro.

Betwisting over de echtheid

Bij een erfenis ontstaat soms ruzie over geldkwesties tussen de erfgenamen. Bij een zelfgeschreven testament kunnen de nabestaanden bijvoorbeeld de echtheid in twijfel trekken. Of als een benadeelde erfgenaam kan bewijzen dat de overledene niet gezond van geest was, dan kan het testament nietig verklaard worden. De notaris moet trouwens nagaan of de persoon op het ogenblik van het opstellen van zijn testament, gezond van geest is of niet handelt onder dwang of onder druk. Als notaris hieraan twijfelt, moet hij een medisch attest vragen aan de geneesheer dat de gezondheid van geest bevestigt.

Bewaar een testament niet thuis

Een testament kan verloren gaan. Als u dit wilt vermijden, kunt u uw testament bij een notaris in bewaring te geven. De notaris registreert het testament in een Centraal Register van Testamenten. Zo kan elke notaris waar dan ook bij een overlijden nagaan of de erflater een testament had en welk notariskantoor het testament bewaart.

Een testament moet stroken met de wet en met een aantal vormvereisten

Als u een eigenhandig testament schrijft, hebt u als leek meer kans dat het testament fouten bevat die het testament ongeldig of onuitvoerbaar maken. Als u bijvoorbeeld kinderen en een huwelijkspartner hebt, kunt u niet zomaar uw hele vermogen nalaten aan uw beste vriend. Een notaris kan u uitleggen wat de eventuele fiscale en financiële impact is voor de mensen aan wie u wilt nalaten.

Aan welke voorwaarden moet een eigenhandig geschreven testament voldoen om rechtsgeldig te zijn?

Een eigenhandig geschreven testament moet, om geldig te zijn, voldoen aan enkele voorwaarden:

  • 1. het moet door de testamentmaker zelf volledig eigenhandig geschreven worden: een getypt testament is ongeldig;
  • 2. de vermelding van de naam en datum is noodzakelijk. Men moet kunnen oordelen of het document werkelijk de laatste wilsbeschikking van de testamentmaker is;
  • 3. tenslotte is de handtekening onontbeerlijk. Zij is hét identificatiemiddel van het document.

Elk detail is belangrijk

Een testament kan ongeldig zijn als er fouten of onduidelijkheden in staan. Een foutje in de naam van de begunstigde is al voldoende. Denk er ook aan dat de begunstigde zelf al kan overleden zijn.

Wat kost het om een testament op te stellen?

Een eigenhandig testament is gratis. U kunt dit testament laten registeren, en dan betaalt u enkel de registratiekost.
Een notarieel testament kost gemiddeld tussen de 350 en 450 euro. Complexe dossiers kunnen zelfs duurder zijn.
Meer advies? Neem contact op met uw notaris.

Vond u dit nuttig?

Dan kunnen volgende artikels u ook interesseren:

Advies en vragen over onze producten?

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Goede voornemens voor uw geld: zo krijgt u uw spaarcenten in topconditie

Een nieuw jaar brengt goede voornemens met zich mee. Misschien denkt u dan al snel aan meer sporten, maar hebt u ook al eens nagedacht over hoe u uw spaargeld topfit krijgt? Over hoe u die droom wil waarmaken van een zorgeloos pensioen, een duwtje in de rug voor de (klein)kinderen, een verbouwing, of een appartement aan zee? Dankzij de hogere rentes levert sparen vanaf nu meer op, maar als u de hoge inflatie écht wilt verslaan, moet u denken aan beleggen. Mooi meegenomen: bij AXA Bank kan beleggen al voor kleine bedragen. Het is zo simpel dat u dit goede voornemen alvast wél makkelijk volhoudt.

Lees verder

Uw spaargeld splitsen brengt op

Staat al uw spaargeld op dezelfde rekening? Dan zou u dat best opsplitsen in een deel dat u nodig hebt als financiële reserve voor onverwachte of geplande uitgaven en de rest. Die bedragen plaatst u dan op verschillende spaarrekeningen. Hoe gaat u te werk?

Lees verder

Macro-economie: een vroege lente voor de wereldeconomie?

Na maanden van nagelbijten en zenuwachtig op de stoel schuiven, konden beleggers wat ontspannen in de laatste weken van 2022, en bij het inzetten van het nieuwe jaar. Doorheen de donkere wolken die zich sinds de late zomer boven de wereldeconomie hadden samengepakt, boorden zich de eerste lichtstralen, en voor we het goed en wel beseften was een beursrally realiteit geworden. Maar is die ook op stevige fundamenten gebouwd?

Lees verder

Essentiële beleggersinformatie in een nieuw jasje: KIID wordt KID

Bent u van plan om in te stappen in een beleggingsfonds uit het aanbod van AXA Bank? Dan ontvangt u bij het beleggingsgesprek wettelijke documenten zoals het prospectus en een document met essentiële beleggersinformatie. Sinds begin dit jaar bevat dat document veel meer informatie en bestaat het uit drie pagina’s in plaats van twee. Met ook een andere naam: KID, wat staat voor Key Information Document of Essentieel informatiedocument. Waarom een nieuw document en waarin ligt het voordeel voor u, als belegger?

Lees verder

2023: komen we in rustiger vaarwater na de storm?

In vergelijking met het turbulente voorbije jaar dient 2023 zich heel wat optimistischer aan. De oorlog woedt nog steeds. De inflatie heeft slechts een bescheiden knikje gemaakt, maar de verwachting is dat dit jaar een jaar wordt van nog steeds hoge, maar dalende inflatie en dat in 2024-2025 de terugkeer richting 2% wordt ingezet. Een optimistische voorspelling of een realistisch scenario? In ieder geval een opportuniteit voor wie bereid is beredeneerde risico’s te nemen.

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent