Rijbewijs halen, geen fluitje van een cent

Dagelijks leven Een auto kopen Budget – 04 mei 2017

Binnenkort verandert er vanalles aan het rijexamen en de opleiding. Zo worden de examens wat duurder, zijn er meer mogelijke manoeuvres tijdens de praktische proef en – nu komt het – leg je vanaf maart 2018 beide examens twee keer af binnen een jaar tijd. Het volgende overzicht verschaft duidelijkheid.

rijbewijs halen
Gaat u na het behalen van uw rijbewijs een wagen kopen? Neem zeker eens een kijkje naar de autolening van AXA.

Theoretisch rijbewijs: onderscheid zware en lichte overtredingen

Vanaf juni 2017 maakt men bij het theoretische rijexamen een onderscheid tussen zware en lichte overtredingen. Voor zware overtredingen zoals door het rood of over een witte lijn rijden (derde graad) of bevelen van een agent negeren (vierde graad) verlies je 5 punten. Andere fouten kosten je 1 punt.

De kostprijs van het examen blijft 15 euro.

Praktisch rijbewijs: van 2 vaste naar 6 mogelijke manoeuvres

Leg je het examen voor 1 juni af, dan moet je 2 manoeuvres tot een goed einde brengen: achter een ander voertuig parkeren en keren in een smalle straat. Vanaf 1 juni komen daar 4 mogelijke manoeuvres bij:

  1. 2 (+2) parkeervariaties
  2. Keren op de openbare weg
  3. Achteruit rijden

Parkeren

Er zijn vier mogelijke parkeermanoeuvres (twee met telkens twee variaties): evenwijdig met de weg parkeren (links of rechts) of loodrecht op de weg parkeren (achteruit of vooruit).

Welk manoeuvre men effectief moet uitvoeren, bepaalt men via loting. 

Keren op de openbare weg

Keren in een smalle straat op de openbare weg. Als kandidaat mag u nu zelf kiezen waar u dat doet.

Achteruit rijden

Een laatste manoeuvre is zo’n 10 meter in een rechte lijn achteruit rijden en dit in een vloeiende beweging. U hebt wel één keer de kans om zich opnieuw te positioneren. 

Het rijexamen wordt duurder

Het praktische rijexamen wordt trouwens ook iets duurder. Nu betaalt u nog 36 euro om deel te nemen, vanaf 1 juni wordt dit 39 euro.

Verplichte cursus voor begeleiders

Vanaf 1 oktober moet u minstens negen maanden oefenen voor u het praktische examen mag afleggen. Daarnaast is het niet meer zo eenvoudig voor mama of papa om hun kinderen rijles te geven. Vanaf 1 oktober moeten begeleiders namelijk verplicht een drie uur durende cursus volgen. Die zal 20 euro kosten.

Vanaf maart 2018: dubbel rijexamen

Dit is zonder meer de opvallendste wijziging. Wie vanaf maart 2018 zijn of haar rijbewijs behaalt, moet na zes tot negen maanden zowel de theoretische als de praktische proeven opnieuw afleggen. Wie niet komt opdagen, verliest zijn of haar rijbewijs. Over de kostprijs hiervan is nog niets bekend.

 

Gaat u na het behalen van uw rijbewijs een wagen kopen? Neem zeker eens een kijkje naar de autolening van AXA. Simuleer meteen wat het u zou kosten. Nog geen idee wat voor auto u wil kopen? Ontdek dan hier hoe u de juiste kiest.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder

Hoeveel spaargeld hebt u nodig?

Hoeveel spaargeld moet er op uw spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te betalen? Uit onderzoek blijkt dat heel wat mensen te weinig spaargeld op hun rekening hebben. Vaak wordt aangenomen dat het driedubbele van uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het aangewezen om 6 keer uw maandloon te voorzien. Welk bedrag moet u aanhouden als spaarbuffer? Het antwoord vindt u hier.

Lees verder

Rijden op waterstof of aardgas?

Waarom niet? Want ook op aardgas of waterstof rijdt u vlotjes de Lage Emissiezones in. Is dat iets voor u? En is er een fiscaal voordeel? En hoe beïnvloedt deze nieuwe generatie brandstof uw rijgedrag?  

Lees verder

Nieuwe auto kopen? Zo kies je de juiste!

Een nieuwe auto uitzoeken en uiteindelijk kopen is eigenlijk een feest. Iedereen beslist op basis van eigen criteria, maar wat volgt kan toch handig zijn als je aan het afwegen bent wat het precies gaat worden…

Lees verder