Rijbewijs halen, geen fluitje van een cent

Dagelijks leven Een auto kopen Budget – 04 mei 2017

Binnenkort verandert er vanalles aan het rijexamen en de opleiding. Zo worden de examens wat duurder, zijn er meer mogelijke manoeuvres tijdens de praktische proef en – nu komt het – leg je vanaf maart 2018 beide examens twee keer af binnen een jaar tijd. Het volgende overzicht verschaft duidelijkheid.

Theoretisch rijbewijs: onderscheid zware en lichte overtredingen

rijbewijs halen
Gaat u na het behalen van uw rijbewijs een wagen kopen? Kijk dan zeker eens naar de autolening van AXA.

Vanaf juni 2017 maakt men bij het theoretische rijexamen een onderscheid tussen zware en lichte overtredingen. Voor zware overtredingen zoals door het rood of over een witte lijn rijden (derde graad) of bevelen van een agent negeren (vierde graad) verlies je 5 punten. Andere fouten kosten je 1 punt.

De kostprijs van het examen blijft 15 euro.

Praktisch rijbewijs: van 2 vaste naar 6 mogelijke manoeuvres

Leg je het examen voor 1 juni af, dan moet je 2 manoeuvres tot een goed einde brengen: achter een ander voertuig parkeren en keren in een smalle straat. Vanaf 1 juni komen daar 4 mogelijke manoeuvres bij:

1. 2 (+2) parkeervariaties

2. Keren op de openbare weg

3. Achteruit rijden

Parkeren

Er zijn vier mogelijke parkeermanoeuvres (twee met telkens twee variaties): evenwijdig met de weg parkeren (links of rechts) of loodrecht op de weg parkeren (achteruit of vooruit).

Welk manoeuvre men effectief moet uitvoeren, bepaalt men via loting.

Keren op de openbare weg

Keren in een smalle straat op de openbare weg. Als kandidaat mag u nu zelf kiezen waar u dat doet.

Achteruit rijden

Een laatste manoeuvre is zo’n 10 meter in een rechte lijn achteruit rijden en dit in een vloeiende beweging. U hebt wel één keer de kans om zich opnieuw te positioneren. 

Het rijexamen wordt duurder

Het praktische rijexamen wordt trouwens ook iets duurder. Nu betaalt u nog 36 euro om deel te nemen, vanaf 1 juni wordt dit 39 euro.

Verplichte cursus voor begeleiders

Vanaf 1 oktober moet u minstens negen maanden oefenen voor u het praktische examen mag afleggen. Daarnaast is het niet meer zo eenvoudig voor mama of papa om hun kinderen rijles te geven. Vanaf 1 oktober moeten begeleiders namelijk verplicht een drie uur durende cursus volgen. Die zal 20 euro kosten.

Vanaf maart 2018: dubbel rijexamen

Dit is zonder meer de opvallendste wijziging. Wie vanaf maart 2018 zijn of haar rijbewijs behaalt, moet na zes tot negen maanden zowel de theoretische als de praktische proeven opnieuw afleggen. Wie niet komt opdagen, verliest zijn of haar rijbewijs. Over de kostprijs hiervan is nog niets bekend.

 

Gaat u na het behalen van uw rijbewijs een wagen kopen? Kijk dan zeker eens naar de autolening van AXA. Simuleer meteen wat het u zou kosten. Nog geen idee wat voor auto u wil kopen? Ontdek dan hier hoe u de juiste kiest.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Een elektrische wagen, te wagen?

Mobiliteit, dat is waar alles tegenwoordig om draait en dat zal nog lang zo blijven. Wie zachte of duurzame mobiliteit zegt, denkt meteen aan elektrische auto’s (full of hybride). Die zouden minder vervuilend zijn dan diesel- of benzinewagens. Na een aantal jaar hebben de elektrische auto’s – en zeker bedrijfswagens – stilaan hun doelpubliek gevonden. Een overzicht.

Lees verder

Een elektrische fiets kopen? Ontdek onze tips voor een fiets op maat

We gaan steeds bewuster om met onze leefwereld: we denken meer en meer na over ons consumptiegedrag, energie- en waterverbruik, voedselverspilling… Zo ook met onze vervoerskeuze: de elektrische fiets wordt almaar meer aangeschaft als alternatief transportmiddel. Bovendien heeft de elektrische fiets ook heel wat voordelen: verplaatsingen zijn snel en eenvoudig én bovendien komt u niet puffend en zwetend aan op uw bestemming. Maar wat als u pech hebt onderweg? En hoe zit het met de financiering van deze fiets? En welke fiets kiest u het best? Dat en nog veel meer ontdekt u in deze blogpost.

Lees verder

Een buitenkeuken aanleggen: 7 slimme tips

Het coronavirus heeft een grote impact op de manier waarop we leven en social distancing zal naar alle waarschijnlijkheid nog een tijd de norm blijven. Wilt u ook in het najaar op een gezellige, maar verantwoorde manier samenkomen met vrienden en familie uit uw bubbel? Dan kan een buitenkeuken een perfecte oplossing zijn. Buitenshuis is de afstand van anderhalve meter immers makkelijker te hanteren dan binnenshuis. Hieronder vindt u 7 tips voor het aanleggen van een sfeervolle en praktische buitenkeuken op maat van uw noden en wensen.

Lees verder