7 gouden beleggingstips

Vermogen Beleggen Fiscaliteit Budget – 12 augustus 2021

De beurskoersen evolueren dag en nacht. Als belegger hebt u daarover weinig controle. U bent dus maar beter goed voorbereid. Bijvoorbeeld door deze 7 essentiële tips te volgen.

Volg deze 7 essentiële beleggingstips
Volg deze 7 essentiële beleggingstips

1. Spreiding is wat telt

Een beleggingsportefeuille die in verschillende activaklassen belegt, kan elk jaar stabiele rendementen opleveren. De beleggingen die uw AXA Bankagent aan u voorstelt, houden rekening met een hele reeks criteria zoals uw behoeften, uw plannen, uw financiële situatie, uw kennis over en ervaring met beleggingen en uw risico-appetijt. Allemaal met het oog op een goed evenwicht, bijvoorbeeld tussen aandelen en obligaties, en een goede spreiding. Kwestie van ‘niet al uw geld op hetzelfde paard te zetten’.

2. Heb vertrouwen in de lange termijn

Laat de tijd zijn werk doen. Op lange termijn worden slechte beursjaren meestal gecompenseerd door meer lucratieve periodes.

3. Laat avonturiers hun ding doen op de beurs

De lokroep van onbekende fondsen en exotische beleggingsinstrumenten is zeker verleidelijk, maar wel gevaarlijk. Denk eraan, beleggen houdt risico's in en brengt kosten met zich mee. Volg het voorbeeld van beleggers die binnen de lijntjes kleuren en beleg enkel in producten die u kent en waarvan u de risico's kunt inschatten. Contacteer uw bankagent als u twijfelt.

4. Emotie is een slechte raadgever op het vlak van beleggingen

Wees niet te optimistisch wanneer de koersen stijgen. Omgekeerd hoeft u ook niet te panikeren als de waarde van uw belegging gedurende een bepaalde periode daalt. Zie het eerder als een mooie gelegenheid en gebruik een terugval van de markt om meer te beleggen, uiteraard als uw financiële situatie dat toelaat.

5. Sparen of beleggen?

Waarom niet beide? Beleg het geld dat u niet onmiddellijk nodig hebt en voorzie een voldoende financiële reserve voor tegenslagen. Daarmee houden we rekening als u advies vraagt aan uw bankagent.

6. Beleg op uw eigen ritme

U kunt bijvoorbeeld beginnen met een automatisch beleggingsplan, met kleine bedragen, gespreid in de tijd. Zo verkleint u het risico op een slechte timing. Voor een mooi project later, maar ook voor uw naasten. Een beleggingsplan openen kan makkelijk via uw smartphone of tablet in mobile banking of via uw pc in homebanking. Houd er dan wel rekening mee dat u dit op eigen initiatief doet, dus zonder advies van uw bankagent.

Belegt u 100.000 euro of meer? Dan geniet u alle voordelen van ons exclusieve Delegio Privilege-aanbod. Dit aanbod is enkel in België beschikbaar via AXA Bank na advies van uw bankagent.

Maar ook als u minder dan 100.000 euro belegt, wordt u uiteraard professioneel begeleid door uw AXA Bankagent. Samen met u bepaalt uw bankagent, in functie van uw situatie, welke modelportefeuille van fondsen best bij u past.

7. Hebt u nieuwe projecten of evolueren uw huidige projecten?

Bespreek minstens een keer per jaar uw nieuwe behoeften, plannen en financiële situatie en laat uw beleggingen controleren tijdens een diepgaand gesprek. Uw beleggingsexpert zal u tips geven zodat elk van uw projecten een aangepaste beleggingsstrategie en een aangepast profiel heeft.

Uw eerste expert is uw AXA Bankagent. Hij staat altijd voor u klaar om u tijdens een vrijblijvend beleggingsgesprek deskundig te informeren over de voordelen, de risico's en kosten die bij beleggen horen.

Let op: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van het financieel recht.

Lees ook:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Maak een afspraak bij uw AXA Bankagent