7 gouden beleggingstips

Vermogen Beleggen Fiscaliteit Budget – 12 augustus 2021

De beurskoersen evolueren dag en nacht. Als belegger hebt u daarover weinig controle. U bent dus maar beter goed voorbereid. Bijvoorbeeld door deze 7 essentiële tips te volgen.

Volg deze 7 essentiële beleggingstips
Volg deze 7 essentiële beleggingstips

1. Spreiding is wat telt

Een beleggingsportefeuille die in verschillende activaklassen belegt, kan elk jaar stabiele rendementen opleveren. De beleggingen die uw AXA Bankagent aan u voorstelt, houden rekening met een hele reeks criteria zoals uw behoeften, uw plannen, uw financiële situatie, uw kennis over en ervaring met beleggingen en uw risico-appetijt. Allemaal met het oog op een goed evenwicht, bijvoorbeeld tussen aandelen en obligaties, en een goede spreiding. Kwestie van ‘niet al uw geld op hetzelfde paard te zetten’.

2. Heb vertrouwen in de lange termijn

Laat de tijd zijn werk doen. Op lange termijn worden slechte beursjaren meestal gecompenseerd door meer lucratieve periodes.

3. Laat avonturiers hun ding doen op de beurs

De lokroep van onbekende fondsen en exotische beleggingsinstrumenten is zeker verleidelijk, maar wel gevaarlijk. Denk eraan, beleggen houdt risico's in en brengt kosten met zich mee. Volg het voorbeeld van beleggers die binnen de lijntjes kleuren en beleg enkel in producten die u kent en waarvan u de risico's kunt inschatten. Contacteer uw bankagent als u twijfelt.

4. Emotie is een slechte raadgever op het vlak van beleggingen

Wees niet te optimistisch wanneer de koersen stijgen. Omgekeerd hoeft u ook niet te panikeren als de waarde van uw belegging gedurende een bepaalde periode daalt. Zie het eerder als een mooie gelegenheid en gebruik een terugval van de markt om meer te beleggen, uiteraard als uw financiële situatie dat toelaat.

5. Sparen of beleggen?

Waarom niet beide? Beleg het geld dat u niet onmiddellijk nodig hebt en voorzie een voldoende financiële reserve voor tegenslagen. Daarmee houden we rekening als u advies vraagt aan uw bankagent.

6. Beleg op uw eigen ritme

U kunt bijvoorbeeld beginnen met een automatisch beleggingsplan, met kleine bedragen, gespreid in de tijd. Zo verkleint u het risico op een slechte timing. Voor een mooi project later, maar ook voor uw naasten. Een beleggingsplan openen kan makkelijk via uw smartphone of tablet in mobile banking of via uw pc in homebanking. Houd er dan wel rekening mee dat u dit op eigen initiatief doet, dus zonder advies van uw bankagent.

Belegt u 100.000 euro of meer? Dan geniet u alle voordelen van ons exclusieve Delegio Privilege-aanbod. Dit aanbod is enkel in België beschikbaar via AXA Bank na advies van uw bankagent.

Maar ook als u minder dan 100.000 euro belegt, wordt u uiteraard professioneel begeleid door uw AXA Bankagent. Samen met u bepaalt uw bankagent, in functie van uw situatie, welke modelportefeuille van fondsen best bij u past.

7. Hebt u nieuwe projecten of evolueren uw huidige projecten?

Bespreek minstens een keer per jaar uw nieuwe behoeften, plannen en financiële situatie en laat uw beleggingen controleren tijdens een diepgaand gesprek. Uw beleggingsexpert zal u tips geven zodat elk van uw projecten een aangepaste beleggingsstrategie en een aangepast profiel heeft.

Uw eerste expert is uw AXA Bankagent. Hij staat altijd voor u klaar om u tijdens een vrijblijvend beleggingsgesprek deskundig te informeren over de voordelen, de risico's en kosten die bij beleggen horen.

Let op: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van het financieel recht.

Lees ook:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Dit moet u weten over de nieuwe taks op de effectenrekening

De nieuwe effectentaks is op 26 februari 2021 in werking getreden.  Het gaat om een taks van 0,15% die wordt geheven op een effectenrekening met een gemiddelde waarde van meer dan 1 miljoen euro. De inning, aangifte en betaling daarvan gebeurt door de bank – als tussenpersoon - en zal in het najaar voor de eerste keer plaatsvinden.

Lees verder

Pensioensparen: 990 of 1.270 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 990 of 1.270 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 990 of 1.270 euro pensioensparen?

Lees verder

Beleggingen: welke experts bij AXA staan u bij?

De huidige lage rentevoeten op spaarrekeningen, de inflatie, uw plannen op middellange en lange termijn, uw pensioen ... U bent er zich van bewust dat u in actie moet schieten om uw kapitaal te beheren, maar u hebt noch de tijd noch de ervaring. Laat uw beleggingen dan in handen nemen door fondsbeheerders. Experts tot uw dienst!

Lees verder

De Delta-variant beïnvloedt de wereldeconomie

De Delta-variant is een reden tot bezorgdheid. Het aantal nieuwe infecties blijft hoog en de wereldwijde vaccinatiegraad laag. Hoewel het effect op de economie kleiner is dan voorheen, beginnen de onzekerheden te wegen op het consumentenvertrouwen, vooral in de VS. De peilingen blijven over het algemeen positief, ondanks een lichte daling in augustus. We bekijken het continent per continent.

Lees verder

Wat is het ideale moment om te beleggen op de beurs? Regelmatig.

Een spaarbuffer is belangrijk voor onvoorziene omstandigheden. Een té groot spaarbedrag kan echter uw geld in koopkracht doen dalen door de inflatie. Beleggen kan daar soelaas bieden. Er zijn verschillende beleggingsoplossingen, voor elk wat wils. En bestaat er zoiets als een ideaal moment om te beleggen? 

Lees verder

Maak een afspraak bij uw AXA Bankagent