Beleggingen met vast rendement: op dit trio kunt u rekenen

Vermogen Beleggen Sparen – 27 april 2017

Wilt u beleggen met een vast rendement én kapitaalgarantie op de vervaldag? Dan komt u al snel uit bij obligaties in de ene of andere vorm: termijnrekeningen, staatsbons en bedrijfsobligaties. Wat hebben deze vastrentende beleggingen nog te bieden? De voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen.

Vastrentende beleggingen
Wie wil beleggen met vast rendement en kapitaalgarantie, komt al snel uit bij termijnrekeningen, staatsbons en bedrijfsobligaties.

Termijnrekeningen staan voor zekerheid

Termijnrekeningen zijn eenvoudige en veilige spaarproducten. Hun rentabiliteit staat wel stevig onder druk door de lage rente en de verhoogde roerende voorheffing.

  • Eenvoud en transparantie: de looptijd en het rendement zijn vooraf gekend. Op de vervaldag wordt het belegde kapitaal plus interest weer uitbetaald.
  • Kosteloos: geen in- of uitstapkosten bij de aankoop of de terugbetaling op de vervaldag, noch beurstaks of beheerkosten.
  • Gewaarborgd door de overheid: tegoeden in termijnrekeningen worden tot 100.000 euro per persoon en per bank gewaarborgd door het Beschermingsfonds voor deposito’s en financiële instrumenten.

De staatsbon: absolute veiligheid

Beleggers op zoek naar absolute veiligheid, kunnen die verkrijgen door geld te lenen aan de Belgische overheid. Als particulier kan dat door in te tekenen op de staatsbon. Die veiligheid heeft wel een prijs: staatsbons zijn dan wel veiliger dan termijnrekeningen, maar brengen minder op.

  • Onbeperkt gewaarborgd, ook voor bedragen van meer dan 100.000 euro per persoon.
  • Kosteloos: bij uitgifte betaalt u enkel de uitgifteprijs, zonder kosten. Staatsbons kunnen ook worden verhandeld op de beurs. Dan zijn er wel kosten verschuldigd.
  • Vooraf gekend rendement dat gewaarborgd is voor de volledige looptijd.
  • Jaarlijkse intrestuitkering, na aftrek van 30 % roerende voorheffing.

Bedrijfsobligaties: meer rendement, dus ook meer risico

Voor wie iets meer rendement beoogt, zijn bedrijfsobligaties het overwegen waard. U koopt best enkel obligaties van solvabele en sterke bedrijven als u het risico op wanbetaling wilt beperken:

  • Ook bedrijfsobligaties worden (meestal) uitgegeven met een vooraf gekend rendement en een vaste looptijd. In het aanbod zijn aantrekkelijke rendementen te vinden. Maar: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico!
  • Als Belgische belegger betaalt u 30 % roerende voorheffing op de interesten.
  • Obligaties in vreemde munten bieden vaak hogere rendementen. Hoed u voor waardeverminderingen die uw opbrengst in euro kunnen ondermijnen. Dat risico is het grootst bij obligaties in exotische munten, zoals de Zuid-Afrikaanse rand, de Turkse lira of de Mexicaanse peso.

Meer weten over obligaties? Lees dan ‘Wat is een obligatie?

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Verantwoord beleggen bij AXA Bank

Verantwoord beleggen zit in de lift. En terecht. Mensen willen weten waarin ze beleggen en welke bedrijven ze ondersteunen met hun investeringen. Ze stellen kwalitatieve en ethische eisen. Dat juichen we toe bij AXA Bank. Hoe we dit ethisch en bewust verantwoord beleggen toepassen, leest u in dit artikel.

Lees verder

AXA Investment Managers nummer één in Europa op het vlak van duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen wordt de norm in de financiële wereld. AXA Investment Managers (AXA IM), die de beleggingsfondsen beheert waarop u via AXA Bank kunt intekenen, is daar al langer mee bezig. AXA IM maakt deel uit van de AXA Groep en werd in 2019 in een onafhankelijke studie geprezen voor de integratie van de ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) in zijn beleid.

Lees verder

Wat is een beleggersprofiel?

Voordat uw bank u beleggingsadvies kan geven of u beleggingsproducten voorstellen, moet u ze informatie bezorgen over uw financiële situatie, uw kennis van de beleggingsproducten, uw ervaring en uw beleggingsdoelstellingen. Op basis van uw antwoorden maakt de bank dan een beleggersprofiel op. Maar wat is een beleggersprofiel eigenlijk? En hoe en waarom wordt zo'n profiel opgemaakt?

Lees verder

Pensioensparen: 980 of 1.260 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 980 of 1.260 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 980 of 1.260 euro pensioensparen?

Lees verder