Beleggingen met vast rendement: op dit trio kunt u rekenen

Vermogen Beleggen Sparen – 27 april 2017

Wilt u beleggen met een vast rendement én kapitaalgarantie op de vervaldag? Dan komt u al snel uit bij obligaties in de ene of andere vorm: termijnrekeningen, staatsbons en bedrijfsobligaties. Wat hebben deze vastrentende beleggingen nog te bieden? De voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen.

Vastrentende beleggingen
Wie wil beleggen met vast rendement en kapitaalgarantie, komt al snel uit bij termijnrekeningen, staatsbons en bedrijfsobligaties.

Termijnrekeningen staan voor zekerheid

Termijnrekeningen zijn eenvoudige en veilige spaarproducten. Hun rentabiliteit staat wel stevig onder druk door de lage rente en de verhoogde roerende voorheffing.

  • Eenvoud en transparantie: de looptijd en het rendement zijn vooraf gekend. Op de vervaldag wordt het belegde kapitaal plus interest weer uitbetaald.
  • Kosteloos: geen in- of uitstapkosten bij de aankoop of de terugbetaling op de vervaldag, noch beurstaks of beheerkosten.
  • Gewaarborgd door de overheid: tegoeden in termijnrekeningen worden tot 100.000 euro per persoon en per bank gewaarborgd door het Beschermingsfonds voor deposito’s en financiële instrumenten.

De staatsbon: absolute veiligheid

Beleggers op zoek naar absolute veiligheid, kunnen die verkrijgen door geld te lenen aan de Belgische overheid. Als particulier kan dat door in te tekenen op de staatsbon. Die veiligheid heeft wel een prijs: staatsbons zijn dan wel veiliger dan termijnrekeningen, maar brengen minder op.

  • Onbeperkt gewaarborgd, ook voor bedragen van meer dan 100.000 euro per persoon.
  • Kosteloos: bij uitgifte betaalt u enkel de uitgifteprijs, zonder kosten. Staatsbons kunnen ook worden verhandeld op de beurs. Dan zijn er wel kosten verschuldigd.
  • Vooraf gekend rendement dat gewaarborgd is voor de volledige looptijd.
  • Jaarlijkse intrestuitkering, na aftrek van 30 % roerende voorheffing.

Bedrijfsobligaties: meer rendement, dus ook meer risico

Voor wie iets meer rendement beoogt, zijn bedrijfsobligaties het overwegen waard. U koopt best enkel obligaties van solvabele en sterke bedrijven als u het risico op wanbetaling wilt beperken:

  • Ook bedrijfsobligaties worden (meestal) uitgegeven met een vooraf gekend rendement en een vaste looptijd. In het aanbod zijn aantrekkelijke rendementen te vinden. Maar: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico!
  • Als Belgische belegger betaalt u 30 % roerende voorheffing op de interesten.
  • Obligaties in vreemde munten bieden vaak hogere rendementen. Hoed u voor waardeverminderingen die uw opbrengst in euro kunnen ondermijnen. Dat risico is het grootst bij obligaties in exotische munten, zoals de Zuid-Afrikaanse rand, de Turkse lira of de Mexicaanse peso.

Meer weten over obligaties? Lees dan ‘Wat is een obligatie?

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Is 5.000 euro genoeg spaargeld?

Heel wat mensen hebben niet genoeg geld op hun spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Hoeveel spaargeld hebt u dan nodig om een voldoende grote financiële buffer te hebben? Vaak wordt aangenomen dat 3 keer uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het veiliger om 6 keer uw maandelijkse inkomsten opzij te hebben. Hoeveel geld moet u opzij hebben staan als spaarbuffer? Het antwoord in deze blog.

Lees verder

Zwakkere groei wereldwijd, actieve ondersteuning van centrale banken

Wereldwijd staat de economie wat onder druk. Vooral in de Verenigde Staten – tot voor kort dé economische trekker - ondergaat de economie wellicht een vertraging. Maar de centrale banken staan klaar om hun rol op te nemen: zo heeft de Amerikaanse centrale bank zopas de rente met 0,25 procentpunt verlaagd om de economie aan te zwengelen.

Lees verder

Vakantieplan? Denk ook aan een ‘financieel plan’!

U hebt wellicht uw vakantie al lang vastgelegd. Een vakantie is een plan op korte termijn om naar uit te kijken. Maar waarom ook niet op langere termijn denken, voor uw geld, om er dan later van te genieten? Een bankagent is uiteraard geen reisagentschap voor beleggingen. Maar wat geldt voor uw vakantie, geldt ook voor uw financiën: u gaat er best niet te luchtig overheen. En voor uw geld schakelt u idealiter de hulp van een professional in. 

Lees verder

Wat te doen met je eerste loon? Onze tips

Je bent twintiger. Je bent net begonnen aan je eerste job, tijd voor je eerste echte beroepservaring. Proficiat! En dan staat je eerste loon op je bankrekening. Hoe pak je het beheer van je geld goed aan? Een paar tips voor een goed beheer.

Lees verder

Beleggen: 7 gouden tips voor een vakantie zonder stress!

U bent op vakantie, aan zee of in de bergen, en plots schiet door uw hoofd: wat als er iets gebeurt op de financiële markten? De beurskoersen evolueren dag en nacht, of u nu op vakantie bent of niet. Als belegger hebt u daarover weinig controle. U bent dus maar beter goed voorbereid. Bijvoorbeeld door deze 7 essentiële beleggingstips te volgen.

Lees verder