Op kot, maar hoe zit het met de financiering van de studies?

Jongeren Budget Gezin – 17 september 2020

Studeren kost jaarlijks heel wat geld. De inschrijving, een computer, boeken, een kot ... U hebt er flink wat budget voor nodig en wie studerende kinderen heeft, zal het zeker aan zijn portefeuille voelen. Een opeenstapeling van kosten kan zo wel eens financiële tekorten veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen en financieringsmogelijkheden voor studenten en hun ouders waardoor studeren fiscaal haalbaar blijft: een studiebeurs of studietoelage of een studielening.

Studiefinanciering: de oplossing bij financiële druk

studiefinanciering
Als uw kind op kot gaan, betaalt u al gauw 365 tot 500 euro huur per maand, studiekosten niet meegerekend. Een studiebeurs is een mooi extraatje, maar volstaat vaak niet. Een studiefinanciering biedt dan uitkomst.

Kinderen leggen vaak een grote financiële druk op de schouders van hun ouders. Kent u het gezegde: ‘een kind kost een huis’? Een kot kost al gauw 365 tot 500 euro in de maand en dan nemen we de studiekosten nog niet in beschouwing. Al die kosten kunnen wel eens een gat in het budget tot gevolg hebben bij hun ouders. Een studiebeurs is een mooi extraatje, maar vaak volstaat dat zelfs niet. Een studiefinanciering biedt hiervoor de oplossing.

Wat is een studiefinanciering?

Studiefinanciering is een studietoelage van de Vlaamse overheid die studenten krijgen om hun studiegeld en levensonderhoud te betalen. Wanneer studiekosten te hoog oplopen, wordt er een beroep gedaan op een studiefinanciering.

Een lening om de studies van uw kinderen te betalen

Afhankelijk van school tot school kunt u als ouder een studielening of studiefinanciering aanvragen om de studies van uw kinderen te financieren. Wilt u uw spaargeld onder controle houden of zwaardere kosten dekken, dan kunt u een persoonlijke lening overwegen.

Huurwaarborgrekening: ook voor studentenkamers

Wanneer u een kot huurt voor zoon- of dochterlief, moet u vaak ook een waarborg storten op een huurwaarborgrekening. Dat is een geblokkeerde spaarrekening waar niemand toegang toe heeft tijdens de duur van het huurcontract. Noch de huurder, noch de verhuurder hebben de nodige rechten. En achteraf krijgt u de waarborg terug, plus intresten!

Studiefinanciering aanvragen?

Kijk voor meer info op de websites van de Belgische en Vlaamse overheden:

Let op, geld lenen kost ook geld!

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Uw student binnenkort op Erasmus? Zo vertrekt zoon- of dochterlief zonder risico’s naar het buitenland

In het hoger onderwijs krijgt uw zoon of dochter heel wat unieke kennis en ervaring voor in de echte werkwereld. Daarnaast biedt de hogeschool of universiteit heel wat opportuniteiten, zoals de kans om te studeren in het buitenland. Heeft uw student plannen om komend schooljaar een studie of stage in het buitenland te volgen? Dan zit u ongetwijfeld met heel wat vragen waar u graag antwoord op hebt alvorens u zoon- of dochterlief op Erasmus laat vertrekken.

Lees verder

Verder studeren? Even uit je doppen kijken dan...

De middelbare school achter de rug en klaar om verder te studeren aan de hogeschool of universiteit? Dan moet je eerst een aantal belangrijke dingen onder de loep nemen, anders maak je misschien een foute keuze die je nog lang zal bijblijven.

Lees verder

Welke bank kiezen? Enkele tips!

Je bent jong en dynamisch en je gaat een bank kiezen voor het openen van een zicht- en spaarrekening of bijvoorbeeld voor een lening. Welke bank kies je het best? Tegenwoordig heb je veel mogelijkheden bij het kiezen van een bank. We geven je een paar tips over hoe je dit moet aanpakken.

Lees verder

3 simpele tips om meer te sparen

Ben je de 18 voorbij en zit je hoofd vol met toekomstdromen? Dan geven we je een goede raad: begin nu al met sparen als dat kan, want je dromen realiseren is zelden gratis!

Lees verder