Op kot, maar hoe zit het met de studiefinanciering?

Jongeren Budget Gezin – 21 april 2017

Studeren kost jaarlijks heel wat geld. De inschrijving, een computer, boeken, een kot ... Wie studerende kinderen heeft, zal het zeker aan zijn portefeuille voelen. Ontelbare kosten kunnen zo wel eens financiële tekorten veroorzaken. Er zijn verschillende studiefinancieringen voor studenten en hun ouders waardoor studeren fiscaal haalbaar blijft.

studiefinanciering
Voor kinderen die op kot gaan, mag u rekenen op maximaal 2.680 euro voor een verblijf van 10 maanden, exclusief studiekosten. Een studiebeurs is een mooi extraatje, maar volstaat vaak niet. Een studiefinanciering biedt dan uitkomst.

Studiefinanciering: de oplossing bij financiële druk

Kinderen leggen vaak een grote financiële druk op de schouders van hun ouders. Kent u het gezegde: ‘een kind kost een huis’? Voor kinderen die op kot gaan, mag u rekenen op maximaal 2.680 euro voor een verblijf van 10 maanden, exclusief studiekosten. Al die kosten kunnen wel eens een financieel tekort tot gevolg hebben bij hun ouders. Zo is een studiebeurs een mooi extraatje, maar vaak volstaat dat zelfs niet. Een studiefinanciering biedt hiervoor de oplossing.

Wat is een studiefinanciering?

Studiefinanciering is een studietoelage van de Vlaamse overheid die studenten krijgen om hun studiegeld en levensonderhoud te betalen. Wanneer studiekosten te hoog oplopen, wordt er beroep gedaan op een studiefinanciering.

Studielening: lening afbetalen voor studies kinderen

Afhankelijk van school tot school kunt u als ouder een studielening aanvragen als studiefinanciering. Wilt u uw spaargeld onder controle houden of zwaardere kosten dekken, dan kunt u een persoonlijke lening overwegen.

Huurwaarborgrekening: haal meer uit uw studiefinanciering

Een huurwaarborgrekening is een geblokkeerde spaarrekening waar niemand toegang tot heeft tijdens de duur van het huurcontract. Op deze rekening wordt de huurwaarborg gestort. Noch de huurder, noch de verhuurder heeft de nodige rechten. Deze huurwaarborgrekening wordt vaak gebruikt bij de huur van een studentenkot. En achteraf krijg je de waarborg terug!

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Welke bank kiezen? Enkele tips!

Je bent jong en dynamisch en je gaat een bank kiezen voor het openen van een zicht- en spaarrekening of bijvoorbeeld voor een lening. Welke bank kies je het best? Tegenwoordig heb je veel mogelijkheden bij het kiezen van een bank. We geven je een paar tips over hoe je dit moet aanpakken.

Jobstudent: wat je moet weten en waarom

Wie studeert, heeft zeker graag een zakcentje. Daarom steken veel jongeren de armen uit de mouwen en gaan ze voor een studentenjob, niet alleen tijdens de zomervakantie, maar ook de rest van het jaar. En dan zijn er dingen die je absoluut moet weten…

Voor het eerst een huis huren: 7 zaken om op letten

Ben je juist afgestudeerd of net aan het werk en wil je voor het eerst een huis of een appartement huren? Dat is vast een fantastisch gevoel! Natuurlijk is het ook wel een beetje spannend, want er kan best wel wat mislopen. Maar geen zorgen: als je deze 7 tips volgt, dan komt het zeker goed!

Tweedehandsauto kopen: tips en belangrijke aandachtspunten

Ga je je eerste auto kopen? Wil je een tweedehandsauto kopen? Hou dan wel even je hoofd erbij, anders koop je misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vind je enkele belangrijke tips bij het kopen van een tweedehandsauto. Het is een aanzienlijke lijst, maar het loont zeker de moeite. Print hem af en neem hem mee in je zoektocht naar je eerste Porsche of Ferrari.

Verder studeren? Even uit je doppen kijken dan...

De middelbare school achter de rug en klaar om verder te studeren aan de hogeschool of universiteit? Dan moet je eerst een aantal belangrijke dingen onder de loep nemen, anders maak je misschien een foute keuze die je nog lang zal bijblijven.