Wat is de rol van de architect?

Wonen Bouwen Renoveren – 12 september 2017

De belangrijkste eigenschap van een architect: zijn luisterend oor. Omdat iedereen zijn leven leeft en een andere smaak heeft. Uw verlangens, uw voorkeuren, uw levenswijze, eventueel de ontwikkeling van uw gezin, op basis daarvan helpt de architect u om uw plannen vorm te geven: de kamerschikking, de indeling van het huis, de ruimtelijke ordening, het uitzicht van de gevel … Voeg daaraan zijn advies en zijn technische vaardigheden toe en de eerste steen van uw vastgoedproject is gelegd!

Expert in maat- en meetwerk

De architect
De architect, een mooie toegevoegde waarde voor uw bouw- of verbouwproject.

Een architect verkoopt geen modellen of typeplannen. Uw woning moet u immers geen gestandaardiseerde levenswijze opleggen. Hij doet net het tegenovergestelde: hij richt de ruimte in naargelang van uw smaak en behoeftes en baant zich spelenderwijs een weg doorheen de beperkingen om u een optimale personalisatie te bieden.Zijn toegevoegde waarde? Maatwerk.

Uw architect is een man of vrouw van de dialoog, maar ook iemand die op maat werkt: hij legt u een ontwerp voor dat binnen uw budget past.

Zodra de plannen en het budget duidelijk bepaald zijn, wordt hij uw spreekbuis naar de verschillende ondernemingen toe zodat alle werken kwalitatief en tegen de beste prijsoffertes worden uitgevoerd.

Hij zorgt voor de opvolging van de werkzaamheden en het naleven van de opleveringstermijnen. Omdat u weet dat de kosten voor het gebruik en het onderhoud van uw huis afhangen van zowel de kwaliteit van het ontwerp als de degelijke uitvoering van de werken.

Uw architect houdt bij het ontwerpen van uw huis rekening met het klimaat en de plaats waar het komt: hij bestudeert nauwkeurig de oriëntatie, de architectuur, de keuze van de bouwtechnieken en -materialen, de aard van de verwarming om uw toekomstig energieverbruik en de onderhoudskosten tot een minimum te beperken. Omdat u niet alleen plezier moet beleven aan uw huis, maar omdat het ook moet passen in de omgeving en moet voldoen aan de wetgeving die van kracht is, onder meer op het vlak van energieprestatie.

Zelfs als u bouwt op een bouwgrond waarvan u de eigenaar bent of zult worden, hebt u het akkoord van de overheid nodig. Uw architect stelt in uw naam een dossier op voor de bouwvergunning. Naast het ontwerp van uw huis moet u in dit dossier verschillende juridische, administratieve en technische inlichtingen meegeven. Uw architect kan u helpen om de nodige stappen te ondernemen. Door zo snel mogelijk de gevraagde inlichtingen aan de overheid te bezorgen, kan hij ervoor zorgen dat u sneller aan uw vergunning geraakt.

Maar de rol van de architect beperkt zich niet tot nieuwbouwprojecten; zijn hulp kan ook erg van pas komen als u een te renoveren woning wilt kopen.

Hoe kiest u de juiste architect? Bezoek een van zijn bouwprojecten!

Dat kan op 7 en 8 oktober tijdens het Maisons & Architectes-weekend, georganiseerd op initiatief van het programma 'Une Brique dans le Ventre' op la Une TV: architecten tonen u gratis hun mooiste projecten in Wallonië en Brussel.

Een unieke kans om inspiratie op te doen, maar vooral een mooie gelegenheid voor u om de architecten in kwestie te ontmoeten: schrijf u nu in!

U kunt hen dan de vragen stellen die u bezighouden en, wie weet, vindt u wel een architect met wie u wilt samenwerken om de woning van uw dromen te bouwen of uw huidige woning volgens uw wensen te renoveren.

Als er niet bij kunt zijn wanneer Maisons & Architectes plaatsvindt, neem dan een kijkje:

  • op de site van de Orde van Architecten: daar vindt u onder meer de lijst met Nederlandstalige architecten en een heleboel tips.
  • op de site Maisons et Architectes: hier kunt u de verschillende deelnemende projecten ontdekken. U vindt er een beschrijving van elke opdracht en de gegevens van de architect die ze heeft volbracht. Daarbovenop kunt u er heel wat inspiratie opdoen en nuttige contacten leggen om te beginnen aan uw bouwavontuur.²

Bronnen: ordredesaarchitectes.be  - evolutionarchitecture.fr - architectes.org

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan