Einde woonbonus in het Vlaams Gewest: wat met bestaande fiscale voordelen?

Wonen Lenen Bouwen – 15 november 2019

Vanaf 1 januari 2020 wordt er geen woonbonus meer toegekend in Vlaanderen. In ruil daarvoor komt er een verlaging van de registratierechten, die evenwel het fiscaal voordeel van de woonbonus niet compenseert. Wordt u binnenkort eigenaar van uw eigen woning? Als uw leningsakte nog voor het jaareinde bij de notaris wordt verleden, krijgt u wel nog belastingvoordeel voor uw hypothecaire lening, en dat is ook zo voor lopende woonleningen. Maar wat als u die lening herfinanciert of er opnieuw een stukje van opneemt om te verbouwen of renoveren? Of als u uw oude woning wilt inruilen tegen een nieuwe? Wat dan met de woonbonus? Ontdek het in deze blog.

Hoe zit het met herfinancieringen?

Vlaamse woonbonus
Wie zijn lopende woonlening herfinanciert of van pand wisselt, blijft onder bepaalde voorwaarden zijn woonbonus behouden. Maar let op met wederopnames. Die geven vanaf 2020 geen recht meer op een woonbonus.

Wie voor 1 januari 2020 een lopende woonlening heeft, blijft recht hebben op een woonbonus wanneer hij die lening herfinanciert. Een herfinanciering wordt beschouwd als een voortzetting van de oorspronkelijke lening, en dus telt de datum van het oorspronkelijke krediet, zelfs als u de hypothecaire lening herfinanciert bij een andere bank. Bij een herfinanciering gebeurt er ook geen eigendomsoverdracht, en dus speelt de termijn bij de notaris niet.

Maar: het voordeel van de woonbonus geldt enkel en alleen als de herfinanciering betrekking heeft op het openstaand saldo van de oude lening. Leent u meer dan het saldo dat nog openstaat? Dan wordt het bijkomend geleend bedrag beschouwd als een nieuwe lening. En voor die nieuwe lening  zal de woonbonus enkel gelden als de hypothecaire leningsakte dateert van vóór 1 januari 2020 (tenzij u niet bij de notaris langs moet, dan geldt de datum van aanvaarding van het kredietaanbod).

Wat met wederopnames van een hypothecaire lening?

Dan kunt u maar beter opletten, want een wederopname van een krediet wordt beschouwd als een nieuw krediet.  De datum van de hypothecaire leningsakte of, wanneer u niet bij de notaris langs moet, de datum van aanvaarding van het kredietaanbod,  moet liggen voor 1 januari 2020 als u wilt blijven aanspraak maken op de woonbonus. Vanaf 2020 geldt voor wederopnames hoe dan ook het nieuwe fiscale regime.

Wat als u uw woning verkoopt en een nieuwe koopt?

Dan zou u volgens de geldende regels de woonbonus kunnen behouden, wanneer u een hypotheekruil of pandwissel doet. Dan verschuift u een bestaande hypotheek op een pand naar een nieuwe woning. Dan betaalt u met het geld dat u hebt gekregen voor uw oude woning, de vorige eigenaar van uw nieuwe woning en betaalt u de bestaande lening verder af voor uw nieuwe woning.

Welke woonbonussen bestaan er nog?

Afhankelijk van wanneer u uw hypothecaire lening hebt afgesloten, is dat voordeel van de woonbonus anders.

Er bestaan in Vlaanderen momenteel drie woonbonusregimes naast elkaar:

  • De oude federale woonbonus: voor de eigen (en enige woning), hypothecaire leningen afgesloten in de periode 2005 tot 31 december 2014.
  • De oude federale woonbonus bedraagt maximaal 3.120 euro: 2.280 euro basisbedrag plus 760 euro gedurende de eerste tien leningsjaren als de woning de enige woning blijft, plus 80 euro indien er drie kinderen zijn bij het aangaan van de hypothecaire lening.

    De belastingvermindering wordt berekend tegen het zogenaamde marginaal belastingtarief. Dat hangt af van het inkomen van de kredietnemer en bedraagt minimaal 30% en maximaal 50%. De belastingbesparing is dus maximaal 1.560 euro per kredietnemer: 3.120 euro x 50%.

  • De Vlaamse woonbonus van de eerste generatie: voor de eigen (en enige woning), hypothecaire leningen afgesloten vanaf 1 januari tot en met 31 december 2015.
  • Voor deze woonbonus geldt een maximale fiscale aftrek van 2.360 euro: 1.520 euro basisbedrag plus 760 euro gedurende de eerste tien leningsjaren plus 80 euro indien er drie kinderen zijn bij het aangaan van de lening. De verhoging van 760 euro geldt ook hier enkel als de woning de enige woning blijft.

    De Vlaamse woonbonus eerste generatie levert een belastingvermindering op tegen 40%. De belastingbesparing is dus maximaal 944 euro per kredietnemer: 2.360 euro x 40%.

  • De Vlaamse ‘geïntegreerde’ woonbonus van de tweede generatie: voor een eigen woning, hypothecaire leningen gesloten vanaf 1 januari 2016 tot en met 31 december2019.
  • De grensbedragen van 1.520 plus 760 plus 80 euro zijn dezelfde als in 2015, net als het percentage belastingvermindering van 40%.

    De belangrijkste verandering is dat de Vlaamse regering voor de toekenning van het basisbedrag van 1.520 euro niet langer eist dat de woning de enige woning van de kredietnemer is, maar dan moet u ook echt in die woning wonen zolang u uw hypothecair krediet terugbetaalt.

    Is uw oude woning nog altijd van u en verhuurt u ze bijvoorbeeld of wonen uw kinderen er in? Dan is de woonbonus beperkt tot het basisbedrag van 1.520 euro, wat u door de belastingvermindering van 40% een voordeel van maximaal 608 euro oplevert.

Meer details?

Informatie over de Vlaamse woonbonus vindt u terugvinden op de website van het Vlaamse Gewest.

Meer info over de fiscaliteit van woonkredieten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest.

Lees ook:

Denkt u aan een nieuw hypothecair krediet?

Doe dan even een simulatie, dan hebt u meteen beter zicht op wat dat maandelijks voor uw budget betekent.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder