Vlaanderen: naar 6% registratierechten voor eigen woning

Wonen Fiscaliteit Lenen – 15 november 2019

Wie een eigen huis koopt in het Vlaams Gewest, zal daar vanaf 1 januari 2020 minder registratierechten op moeten betalen: 6% in plaats van 7%. Die vermindering van de registratierechten is een gedeeltelijke compensatie voor de afschaffing van de Vlaamse woonbonus.

Verdere verlaging van de registratierechten

registratierechten
Op de aankoop van een eigen woning moet er vanaf 1 januari nog 6% registratierechten worden betaald. Voor bescheiden woningen is er een vrijstelling op de eerste 80.000 euro. 

Wie een huis of appartement koopt, moet bovenop de aankoopsom ook nog verkooprechten of registratiebelasting betalen. Sinds de zomer van 2018 gold een tarief van 7% als het ging om de enige woning en de koper er binnen de twee jaar in ging wonen. Vanaf 1 januari 2020 wordt dat tarief verlaagd tot 6% als gedeeltelijke compensatie voor de afschaffing van de woonbonus.

De nieuwe Vlaamse regering heeft onlangs ook bepaald dat die registratierechten pas bij het verlijden van de akte moeten worden betaald en niet langer bij de ondertekening van het compromis (de verkoopakte). Zo wordt vermeden dat iemand die pas een woning heeft gekocht, de woonbonus misloopt (als de akte niet meer in 2019 kan worden verleden) en toch nog 7% registratierechten moet betalen.

Met dat tarief van 7% werd iets meer dan een jaar geleden een rechtvaardigere belasting ingevoerd. Daarvoor bedroegen de registratierechten voor veel huizen en appartementen immers nog 10%, voor bescheiden woningen van 5%: het zogenaamde groot en klein beschrijf. Dat was een totaal verouderd systeem, want grotere huizen op het platteland konden bijvoorbeeld onder het klein beschrijf vallen, en kleine appartementen in de stad dan weer niet.

De registratierechten voor alle andere woningen, zoals een tweede verblijf of een bouwgrond, bedragen nog altijd 10%.

Extra korting voor bescheiden woningen blijft

Voor bescheiden woningen - dat zijn woningen met een aankoopprijs van max. 200.000 euro - in kernsteden of de Vlaamse rand rond Brussel 220.000 euro - is er een vrijstelling op de eerste 80.000 euro. Dat komt neer op een korting van 5.600 euro.

Energiezuinig renoveren extra beloond

Wie ingrijpende energetische renovatiewerken plant en ook uitvoert binnen de vijf jaar na de aankoop, betaalt in plaats van 6% slechts 5% registratierechten. Het gaat dan om renovaties waarbij de verwarming, koeling, luchtcirculatie... volledig wordt vervangen en minstens 75 procent van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd. Als bewijs voor deze ingrijpende energetische renovaties ontvangt u ook een energieprestatiecertificaat. Dat is één van de voorwaarden om het verlaagde tarief te behouden. De vrijstelling voor een bescheiden woning komt dan neer op een korting van 4.800 in plaats van 5.600 euro, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het percentje minder registratierechten.

Een voorbeeld uit de praktijk: Sven en Kaat

Laten we het voorbeeld nemen van Sven en Kaat uit onze bouwgids. Dit jonge gezinnetje met 2 kinderen (en plannen voor een derde) heeft een leuk huis op het oog, maar er is wel wat werk aan: een renovatie van de dak-, vloer- en muurisolatie en de ramen moeten worden vervangen door ramen met hoogrendementsbeglazing. Hierdoor moeten er ook energetische aanpassingen, zoals ventilatie, in het huis gebeuren.

Daardoor hoeven zij geen 6%, maar slechts 5% registratierechten te betalen. Omdat de aankooprijs beneden 200.000 euro ligt, is 80.000 euro ook vrijgesteld van registratierechten. Een simpel rekensommetje ((195.000 – 80.000) x 5%) brengt ons dan bij een bedrag van 5.750 euro in plaats van 6.900 euro ((195.000 – 80.000) x 6%).

In het systeem van groot en klein beschrijf hadden Sven en Kaat nog 10% registratierechten moeten betalen op de aankoopprijs van 195.000 euro, omgerekend 17.000* euro. Ze besparen dus meer dan 11.000 euro.

Principe van de meeneembaarheid blijft

Ook het principe van de 'meeneembaarheid' voor de gezinswoning blijft. Wie zijn woning verkoopt om er een nieuwe te kopen, mag onder bepaalde voorwaarden eerder betaalde registratierechten in mindering brengen. Dat meeneembare bedrag blijft geplafonneerd op 12.500 euro en wordt sinds 1 januari 2019 jaarlijks aangepast aan de index. In 2019 werd dit bedrag niet verhoogd.

Wie dus zijn woning verkoopt om er een andere te kopen, zal veel minder en misschien zelfs geen registratierechten meer hoeven te betalen.

Een voorbeeld: het stadsappartementje in Sint-Niklaas (één van de kernsteden) dat u kocht voor 190.000 euro onder het oude regime van het groot beschrijf, verkoopt u voor 220.000 euro. U ruilt het in voor een bescheiden rijwoning in dezelfde stad met een waarde van 210.000 euro.

  • Voor de oude woning hebt u 16.500 euro registratierechten betaald. Daarvan kunt u 12.500 euro meenemen.
  • Voor de nieuwe woning bent u 9.100 euro ((210.000 – 80.000)x7%) en vanaf 1 januari 2020 7.800 euro ((210.000 – 80.000)x 6%) registratierechten verschuldigd (we nemen gemakshalve de vermindering voor energetische renovaties niet in aanmerking).
  • Door de meeneembaarheid van de registratierechten op de oude woning betaalt u geen registratierechten meer voor de nieuwe.

En met een hypotheekruil of pandwissel verschuift u de bestaande hypotheek van uw oude naar uw nieuwe woning en behoudt u onder bepaalde voorwaarden zelfs de woonbonus

Nog meer interessante artikels rond wonen vindt u in ons woondossier.

Hebt u plannen voor de bouw of de aankoop van een woning?

Maak een simulatie van de hypothecaire lening of vraag advies aan een AXA Bankagent.

bouwgids

Meer informatie over bouwen, renoveren en verbouwen vindt u in de bouwgids.

76 pagina’s boordevol advies, tips en inspiratie om uw plannen tot een goed einde te brengen.

Download nu uw exemplaar.

 


* De registratierechten moeten niet worden betaald op de eerste schijf van 25.000 euro omdat het de eerste en enige woning van Sven en Kaat zal zijn en zij er een hypothecaire lening voor zullen afsluiten: het zogenaamde ‘verhoogde abattement’.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Belg goed voorbereid op aankoop eerste woning

Blijven kopers van een eerste woning binnen het budget dat ze hadden vooropgesteld? Hoe veel geld moesten ze op tafel leggen voor de aankoop en zijn er daarin verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel? En welk deel van het maandelijks inkomen gaat er bij kopers van een eerste woning naar de aflossing van hun hypothecair krediet? Pertinente vragen die we voorlegden aan het marktonderzoeksbureau Ipsos, dat in opdracht van AXA Bank 1001 jonge Belgen tussen 22 en 35 jaar bevroeg over de aankoop van hun eerste eigen woning. Dit zijn hun bevindingen.

Lees verder

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, vanaf 2021 de verplichte norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Welke notariskosten zijn er bij de aankoop van een woning?

Of u nu de aankoopakte van een huis dan wel contracten met de architect, de aannemer of de bouwpromotor tekent, het is belangrijk dat uw handtekening het resultaat van een rationeel genomen beslissing is. De notaris is één van de personen die, net zoals de bankier of de fiscalist, u waardevol advies kunnen geven. Zijn raad is in principe kosteloos, maar voor de opzoekingen en notariële akten moet u wel betalen. Welke kosten mag een notaris u aanrekenen?

Lees verder