Renovatiepremies in Vlaanderen

Wonen Bouwen Budget Renoveren – 01 augustus 2019

Hebt u energiezuinige renovatieplannen? Dan staan daar verschillende voordelen en renovatiepremies tegenover. Er zijn tegenwoordig namelijk flink wat initiatieven om groene renovaties te ondersteunen. Zo helpt BENOveren u beter te renoveren: goed gepland en energiezuiniger. Informeer u dus op voorhand. Zo weet u precies wat u kunt verwachten en komt u niet voor verrassingen te staan. Wat hierna volgt, helpt u alvast een beetje op weg.

Wat zijn renovatiepremies?

renovatiepremies Vlaanderen 
Er zijn heel wat voordelen verbonden aan energiezuinig renoveren. Naast het feit dat u inspanningen levert voor het milieu, is het een uitgelezen kans om uw woning klaar te maken voor de toekomst.

Wanneer u investeert in een energiezuinige woning, kunt u in de meeste gevallen aanspraak maken op tegemoetkomingen in de vorm van een premie of een ander voordeel. Die komen vooral van de netbeheerders, maar ook een belastingvermindering in de vorm van een korting op de onroerende voorheffing behoort tot de mogelijkheden.

Zo kent de Vlaamse overheid tot 10.000 euro renovatiepremie toe aan eigenaars met een laag tot gemiddeld inkomen die een woning van minstens 30 jaar oud willen renoveren.

Hoe hoog zijn die renovatiepremies?

De hoogte van de renovatiepremies en of u ze krijgt, is afhankelijk van wat u BENOveert. Denkt u bijvoorbeeld aan energiebesparing door uw dak te isoleren? Dan ontvangt u een andere vergoeding dan voor vloerisolatie. Voor de installatie van een warmtepompboiler die uitsluitend wordt gebruikt voor sanitair warm water krijgt u in 2019 bijvoorbeeld een premie van 400 euro, terwijl de premie voor een zonneboiler 550 euro bedraagt.

Die premies kunnen ook nog worden gecombineerd en gecumuleerd, waardoor de investering veel haalbaarder wordt. Zo krijgt u voor minstens drie investeringen uit een pakket van zeven (dak-, vloer-, muurisolatie, isolerende beglazing, ventilatiesysteem, zonneboiler, warmtepomp) binnen een periode van 5 jaar een totaalrenovatiebonus[1] of BENO-pass bovenop de individuele premies. Die bedraagt voor woningen (voor appartementen geldt 50% van deze bedragen):

voor drie investeringen 1.250 euro
voor vier investeringen 1.750 euro
 voor vijf investeringen  2.750 euro
 voor zes investeringen  3.750 euro
 voor zeven investeringen  4.750 euro

Bijkomend voordeel: na verloop van tijd verdienen investeringen voor energiezuinige renovaties zichzelf terug.

Waarom energiezuinig renoveren of BENOveren?

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan energiezuinig renoveren. Naast het feit dat u inspanningen levert voor het milieu, is het een uitgelezen kans om uw woning klaar te maken voor de toekomst.

  • U betaalt minder energiekosten.
  • U verhoogt het wooncomfort.
  • Uw huis wordt meer waard en behoudt die waarde voor langere tijd.

De overheid legt ook steeds meer de nadruk op energiezuinig wonen. Zo moeten vanaf 2020 alle woningen verplicht uitgerust zijn met dubbel glas. Wordt die verplichting niet nageleefd, dan kan de woning vanaf 2023 ongeschikt worden verklaard voor verkoop of verhuur.

Hoe vraag ik mijn renovatiepremie aan?

Allereerst zorgt u best dat u uw plan klaar hebt met de zaken die u wilt verbouwen of renoveren. Zo weet u precies welke premie u moet aanvragen. Samen met uw plannen dient u uw aanvraag in. Zodra die goedgekeurd is, kunt u aan de slag!

Wilt u meer informatie en de laatste bedragen kennen van de renovatiepremies van 2019? Alle informatie rond bouwen en verbouwen, leningen en premies zijn handig gebundeld op deze websites:

Denkt u aan u een duurzame renovatie?

Eigenaar in spe? Stel een simulatie op van uw woonkrediet, zo krijgt u meteen een idee hoeveel budget u maandelijks moet uittrekken voor uw eigen woning.

Hebt u al een eigen woning? Bereken uw groene lening voor energiezuinige renovaties.


[1] Er zijn aanvulende voorwaarden voor de minimale te isoleren oppervlakte en ook de rest van de woning moet voldoende geïsoleerd zijn.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf dit jaar moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, voortaan verplicht de norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Welke notariskosten zijn er bij de aankoop van een woning?

Of u nu de aankoopakte van een huis dan wel contracten met de architect, de aannemer of de bouwpromotor tekent, het is belangrijk dat uw handtekening het resultaat van een rationeel genomen beslissing is. De notaris is één van de personen die, net zoals de bankier of de fiscalist, u waardevol advies kunnen geven. Zijn raad is in principe kosteloos, maar voor de opzoekingen en notariële akten moet u wel betalen. Welke kosten mag een notaris u aanrekenen?

Lees verder

Hoeveel kost het om een huis of appartement te kopen?

Overweegt u om een huis of een appartement te kopen? Wilt u ruimer gaan wonen, neemt u ‘de grote stap’ of wilt u in bakstenen investeren? Wij zullen zeker niet proberen om u het uit het hoofd te praten. We willen u wel een idee geven van alle, soms onbekende elementen waarmee u rekening moet houden wanneer u eigenaar wilt worden van een huis of appartement in België. Want een huis kost uiteindelijk meer dan wat er op het prijskaartje staat. We luisteren stilletjes mee naar Julie en Peter, een jong koppel dat een huis wil kopen.

Lees verder

In 5 stappen naar een energiezuinige woning

Nog niet zo lang geleden stond een nieuwe badkamer of keuken op de eerste plaats bij eigenaars met renovatieplannen. Nu is bezuinigen op energie prioritair. In veel woningen zijn er al energiebesparende renovaties uitgevoerd en bij naar schatting 1 op 3 eigenaars staan er in de komende 5 jaar energetische renovaties op de planning. En dat is nodig ook, want een groot deel van de bestaande woningen scoort nog altijd niet goed op het vlak van energiezuinigheid. Maar hoe pakt u dat aan, van uw huis een energiezuinige woning maken?

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder