Renovatiepremies in Vlaanderen: naar een eengemaakte Mijn Verbouwpremie

Wonen Bouwen Budget Renoveren – 04 mei 2022

Hebt u energiezuinige renovatieplannen? Dan staan daar verschillende voordelen en renovatiepremies tegenover. Er zijn tegenwoordig namelijk flink wat initiatieven om groene renovaties te ondersteunen. En binnenkort kunt u de meeste renovatiepremies aanvragen via de nieuwe Mijn Verbouwpremie. Informeer u dus op voorhand. Zo weet u precies wat u kunt verwachten en komt u niet voor verrassingen te staan. Wat hierna volgt, helpt u alvast op weg.

Waarom energiezuinig renoveren?

renovatiepremies Vlaanderen
Er zijn heel wat voordelen verbonden aan energiezuinig renoveren. Naast het feit dat u inspanningen levert voor het milieu, is het een uitgelezen kans om uw woning klaar te maken voor de toekomst.

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan energiezuinig renoveren. Naast het feit dat u inspanningen levert voor het milieu, is het een uitgelezen kans om uw woning klaar te maken voor de toekomst.

  • U betaalt minder energiekosten.
  • verhoogt het wooncomfort.
  • Uw huis wordt meer waard en behoudt die waarde voor langere tijd.

Bijkomend voordeel: na verloop van tijd verdienen investeringen voor energiezuinige renovaties zichzelf terug.

De overheid legt ook steeds meer de nadruk op energiezuinig wonen. Zo moeten sinds 2020 alle woningen verplicht uitgerust zijn met dubbel glas. Wordt die verplichting niet nageleefd, dan kan de woning vanaf 2023 ongeschikt worden verklaard voor verkoop of verhuur.

Wat zijn renovatiepremies?

Wanneer u investeert in een energiezuinige woning, kunt u in de meeste gevallen aanspraak maken op tegemoetkomingen in de vorm van een premie of een ander voordeel. Die komen vooral van de netbeheerders, maar ook een lager btw-tarief of een  belastingvermindering in de vorm van een korting op de onroerende voorheffing behoort tot de mogelijkheden.

En wie een woning of appartement aan wil kopen in het Vlaams Gewest en van plan is om die nieuwe eigendom grondig te renoveren (of te slopen en opnieuw op te bouwen) en op die manier energiezuiniger te maken, komt misschien ook in aanmerking voor een Vlaams renovatiekrediet. Daarmee kunt u tot wel 60.000 euro lenen en rentesubsidies krijgen voor uw geplande renovatie. 

Hoe hoog zijn die renovatiepremies?

De hoogte van de renovatiepremies en of u ze krijgt, is afhankelijk van wat u renoveert.

Denkt u bijvoorbeeld aan energiebesparing door uw dak te isoleren? Dan ontvangt u een andere vergoeding dan voor vloerisolatie. Voor de installatie van een warmtepomp krijgt u in 2022 bijvoorbeeld een premie van 300 tot 4.000 euro, terwijl de premie voor een zonneboiler 550 euro per m²zonnecollecor bedraagt.

Voor de installatie van zonnepanelen kunt u aanspraak maken op een premie van 300 tot 1.500 euro. En voor een thuisbatterij krijgt u een premie naargelang van de opslagcapaciteit.

Die premies kunnen ook nog worden gecombineerd en gecumuleerd, waardoor de investering veel haalbaarder wordt. Zo krijgt u voor minstens drie investeringen uit een pakket van zeven (dak-, vloer-, muurisolatie, isolerende beglazing, ventilatiesysteem, zonneboiler, warmtepomp) binnen een periode van 5 jaar ofwel een totaalrenovatiebonus ofwel een EPC-labelpremie  bovenop de individuele premies.

Totaalrenovatiebonus of EPC-labelpremie?

Om in aanmerking te komen voor de totaalrenovatiebonus, moet u een eindfactuur van voor eind 2020 kunnen voorleggen voor een eerste energiebesparende investering. Wanneer u daarna nieuwe groene renovatiewerken uitvoert, wordt u automatisch een bijkomende bonus toegekend.

Die bedraagt voor woningen (voor appartementen geldt 50% van deze bedragen):

voor drie investeringen 1.250 euro
voor vier investeringen 1.750 euro
 voor vijf investeringen  2.750 euro
 voor zes investeringen  3.750 euro
 voor zeven investeringen  4.750 euro

 

Wanneer u pas na 2020 bent begonnen met energiebesparende renovatiewerken, kunt u de EPC-labelpremie aanvragen. Die premie is bedoeld voor eigenaars van een woning met een ondermaatse energieprestatie (EPC-score D, E of F). Ze wordt pas toegekend wanneer u binnen een periode van 5 jaar het EPC-label van uw woning aanzienlijk verbetert: min. label C voor een woning en min. label B voor een wooneenheid/appartement.

Voor een woning kunt u zo een premie ontvangen tussen 2.500 en 5.000 euro, voor een appartement ligt het bedrag tussen 2.500 en 3.750 euro.

De EPC-labelpremie is niet cumuleerbaar met de totaalrenovatiebonus, maar wel met de individuele energiepremies van Fluvius (bv. isolatie, beglazing …).

Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die meetelt voor de totaalrenovatiebonus en daarvoor pas in 2021 de eindfactuur ontving, heeft de keuze tussen de totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

Hoe vraag ik mijn renovatiepremie aan?

Allereerst zorgt u best dat u uw plan klaar hebt met de zaken die u wilt verbouwen of renoveren. Zo weet u precies welke premie u moet aanvragen. Samen met uw plannen dient u uw aanvraag in. Zodra die goedgekeurd is, kunt u aan de slag!

  • Tot en met 30 juni 2022 moet u de individuele renovatiepremies en de overkoepelende premies (totaalrenovatiebonus of EPC-labelpremie) apart aanvragen.
  • Vanaf 1 juli worden die premies en de meeste energiepremies van Fluvius samengevoegd in Mijn Verbouwpremie. Die eengemaakte premie kunt u pas aanvragen vanaf 1 oktober 2022.
  • Tussen 1 juli en 30 september kunt u tijdelijk geen premies aanvragen die deel uitmaken van Mijn Verbouwpremie. de geldigheidsduur van facturen die u daarvoor nodig hebt, wordt tot het einde van dit jaar verlengd tot 27 maanden (2 jaar en 3 maanden).

Wilt u meer informatie over renovatiepremies?

Alle informatie rond bouwen en verbouwen, leningen en premies zijn handig gebundeld op deze websites:

Energie- en renovatiepremies in de andere gewesten:

Denkt u aan u een duurzame renovatie?

Eigenaar in spe? Stel een simulatie op van uw woonkrediet, zo krijgt u meteen een idee hoeveel budget u maandelijks moet uittrekken voor uw eigen woning.

Hebt u al een eigen woning? Bereken uw groene lening voor energiezuinige renovaties.

U kunt ook altijd rekenen op uw AXA Bankagent voor persoonlijk advies. Samen met u wordt bekeken wat voor u de beste oplossing is.

Let op, geld lenen kost ook geld

De renovatielening of groene lening kan een lening op afbetaling zijn, onderworpen aan de wetgeving op het consumentenkrediet, of een hypothecair krediet met een onroerende bestemming.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder

Uw AXA Bankagent helpt u graag