Renovatiepremies in Vlaanderen

Wonen Bouwen Budget Renoveren – 01 augustus 2019

Hebt u energiezuinige renovatieplannen? Dan staan daar verschillende voordelen en renovatiepremies tegenover. Er zijn tegenwoordig namelijk flink wat initiatieven om groene renovaties te ondersteunen. Zo helpt BENOveren u beter te renoveren: goed gepland en energiezuiniger. Informeer u dus op voorhand. Zo weet u precies wat u kunt verwachten en komt u niet voor verrassingen te staan. Wat hierna volgt, helpt u alvast een beetje op weg.

Wat zijn renovatiepremies?

renovatiepremies Vlaanderen 
Er zijn heel wat voordelen verbonden aan energiezuinig renoveren. Naast het feit dat u inspanningen levert voor het milieu, is het een uitgelezen kans om uw woning klaar te maken voor de toekomst.

Wanneer u investeert in een energiezuinige woning, kunt u in de meeste gevallen aanspraak maken op tegemoetkomingen in de vorm van een premie of een ander voordeel. Die komen vooral van de netbeheerders, maar ook een belastingvermindering in de vorm van een korting op de onroerende voorheffing behoort tot de mogelijkheden.

Zo kent de Vlaamse overheid tot 10.000 euro renovatiepremie toe aan eigenaars met een laag tot gemiddeld inkomen die een woning van minstens 30 jaar oud willen renoveren.

Hoe hoog zijn die renovatiepremies?

De hoogte van de renovatiepremies en of u ze krijgt, is afhankelijk van wat u BENOveert. Denkt u bijvoorbeeld aan energiebesparing door uw dak te isoleren? Dan ontvangt u een andere vergoeding dan voor vloerisolatie. Voor de installatie van een warmtepompboiler die uitsluitend wordt gebruikt voor sanitair warm water krijgt u in 2019 bijvoorbeeld een premie van 400 euro, terwijl de premie voor een zonneboiler 550 euro bedraagt.

Die premies kunnen ook nog worden gecombineerd en gecumuleerd, waardoor de investering veel haalbaarder wordt. Zo krijgt u voor minstens drie investeringen uit een pakket van zeven (dak-, vloer-, muurisolatie, isolerende beglazing, ventilatiesysteem, zonneboiler, warmtepomp) binnen een periode van 5 jaar een totaalrenovatiebonus[1] of BENO-pass bovenop de individuele premies. Die bedraagt voor woningen (voor appartementen geldt 50% van deze bedragen):

voor drie investeringen 1.250 euro
voor vier investeringen 1.750 euro
 voor vijf investeringen  2.750 euro
 voor zes investeringen  3.750 euro
 voor zeven investeringen  4.750 euro

Bijkomend voordeel: na verloop van tijd verdienen investeringen voor energiezuinige renovaties zichzelf terug.

Waarom energiezuinig renoveren of BENOveren?

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan energiezuinig renoveren. Naast het feit dat u inspanningen levert voor het milieu, is het een uitgelezen kans om uw woning klaar te maken voor de toekomst.

  • U betaalt minder energiekosten.
  • U verhoogt het wooncomfort.
  • Uw huis wordt meer waard en behoudt die waarde voor langere tijd.

De overheid legt ook steeds meer de nadruk op energiezuinig wonen. Zo moeten vanaf 2020 alle woningen verplicht uitgerust zijn met dubbel glas. Wordt die verplichting niet nageleefd, dan kan de woning vanaf 2023 ongeschikt worden verklaard voor verkoop of verhuur.

Hoe vraag ik mijn renovatiepremie aan?

Allereerst zorgt u best dat u uw plan klaar hebt met de zaken die u wilt verbouwen of renoveren. Zo weet u precies welke premie u moet aanvragen. Samen met uw plannen dient u uw aanvraag in. Zodra die goedgekeurd is, kunt u aan de slag!

Wilt u meer informatie en de laatste bedragen kennen van de renovatiepremies van 2019? Alle informatie rond bouwen en verbouwen, leningen en premies zijn handig gebundeld op deze websites:

Denkt u aan u een duurzame renovatie?

Eigenaar in spe? Stel een simulatie op van uw woonkrediet, zo krijgt u meteen een idee hoeveel budget u maandelijks moet uittrekken voor uw eigen woning.

Hebt u al een eigen woning? Bereken uw groene lening voor energiezuinige renovaties.

bouwgids

 

Meer informatie over bouwen, renoveren en verbouwen vindt u in de bouwgids.

76 pagina’s boordevol advies, tips en inspiratie om uw plannen tot een goed einde te brengen.

Download nu uw exemplaar.


[1] Er zijn aanvulende voorwaarden voor de minimale te isoleren oppervlakte en ook de rest van de woning moet voldoende geïsoleerd zijn.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Een te renoveren huis kopen en opknappen (of slopen): waar moet u op letten?

Voor zijn eigen woning verkiest de gemiddelde Belg nog altijd nieuwbouw of toch minstens een instapklare woning. Maar uit budgettaire overwegingen en door de steeds strenger wordende bouwvereisten op het vlak van energiezuinigheid, zullen we steeds meer moeten kiezen voor een bestaande woning om ze vervolgens ingrijpend te renoveren. Voor sommige woningen baat zo’n ingrijpende energetische renovatie niet en dan is er maar één oplossing: slopen en opnieuw opbouwen. Wanneer kiezen voor het ene of het andere? Dit kan u alvast helpen om de juiste beslissing te nemen.

Lees verder

Een huis bouwen of kopen: gewikt en gewogen

Bent u van plan om in de nabije toekomst een huis te bouwen? Of denkt u eraan een huis te kopen en eventueel te renoveren? Het is een afweging die u zeker moet maken wanneer u uw woondroom wilt verwezenlijken. Veel hangt af van het budget dat u op tafel kunt leggen, maar er zijn nog andere factoren die meespelen bij de keuze tussen een huis kopen of bouwen. Met deze elementen moet u rekening houden.

Lees verder

Belg goed voorbereid op aankoop eerste woning

Blijven kopers van een eerste woning binnen het budget dat ze hadden vooropgesteld? Hoe veel geld moesten ze op tafel leggen voor de aankoop en zijn er daarin verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel? En welk deel van het maandelijks inkomen gaat er bij kopers van een eerste woning naar de aflossing van hun hypothecair krediet? Pertinente vragen die we voorlegden aan het marktonderzoeksbureau Ipsos, dat in opdracht van AXA Bank 1001 jonge Belgen tussen 22 en 35 jaar bevroeg over de aankoop van hun eerste eigen woning. Dit zijn hun bevindingen.

Lees verder

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, vanaf 2021 de verplichte norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Welke notariskosten zijn er bij de aankoop van een woning?

Of u nu de aankoopakte van een huis dan wel contracten met de architect, de aannemer of de bouwpromotor tekent, het is belangrijk dat uw handtekening het resultaat van een rationeel genomen beslissing is. De notaris is één van de personen die, net zoals de bankier of de fiscalist, u waardevol advies kunnen geven. Zijn raad is in principe kosteloos, maar voor de opzoekingen en notariële akten moet u wel betalen. Welke kosten mag een notaris u aanrekenen?

Lees verder