Renovatiepremies in Vlaanderen

Wonen Bouwen Budget Renoveren – 01 augustus 2019

Hebt u energiezuinige renovatieplannen? Dan staan daar verschillende voordelen en renovatiepremies tegenover. Er zijn tegenwoordig namelijk flink wat initiatieven om groene renovaties te ondersteunen. Zo helpt BENOveren u beter te renoveren: goed gepland en energiezuiniger. Informeer u dus op voorhand. Zo weet u precies wat u kunt verwachten en komt u niet voor verrassingen te staan. Wat hierna volgt, helpt u alvast een beetje op weg.

Wat zijn renovatiepremies?

renovatiepremies Vlaanderen 
Er zijn heel wat voordelen verbonden aan energiezuinig renoveren. Naast het feit dat u inspanningen levert voor het milieu, is het een uitgelezen kans om uw woning klaar te maken voor de toekomst.

Wanneer u investeert in een energiezuinige woning, kunt u in de meeste gevallen aanspraak maken op tegemoetkomingen in de vorm van een premie of een ander voordeel. Die komen vooral van de netbeheerders, maar ook een belastingvermindering in de vorm van een korting op de onroerende voorheffing behoort tot de mogelijkheden.

Zo kent de Vlaamse overheid tot 10.000 euro renovatiepremie toe aan eigenaars met een laag tot gemiddeld inkomen die een woning van minstens 30 jaar oud willen renoveren.

Hoe hoog zijn die renovatiepremies?

De hoogte van de renovatiepremies en of u ze krijgt, is afhankelijk van wat u BENOveert. Denkt u bijvoorbeeld aan energiebesparing door uw dak te isoleren? Dan ontvangt u een andere vergoeding dan voor vloerisolatie. Voor de installatie van een warmtepompboiler die uitsluitend wordt gebruikt voor sanitair warm water krijgt u in 2019 bijvoorbeeld een premie van 400 euro, terwijl de premie voor een zonneboiler 550 euro bedraagt.

Die premies kunnen ook nog worden gecombineerd en gecumuleerd, waardoor de investering veel haalbaarder wordt. Zo krijgt u voor minstens drie investeringen uit een pakket van zeven (dak-, vloer-, muurisolatie, isolerende beglazing, ventilatiesysteem, zonneboiler, warmtepomp) binnen een periode van 5 jaar een totaalrenovatiebonus[1] of BENO-pass bovenop de individuele premies. Die bedraagt voor woningen (voor appartementen geldt 50% van deze bedragen):

voor drie investeringen 1.250 euro
voor vier investeringen 1.750 euro
 voor vijf investeringen  2.750 euro
 voor zes investeringen  3.750 euro
 voor zeven investeringen  4.750 euro

Bijkomend voordeel: na verloop van tijd verdienen investeringen voor energiezuinige renovaties zichzelf terug.

Waarom energiezuinig renoveren of BENOveren?

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan energiezuinig renoveren. Naast het feit dat u inspanningen levert voor het milieu, is het een uitgelezen kans om uw woning klaar te maken voor de toekomst.

  • U betaalt minder energiekosten.
  • U verhoogt het wooncomfort.
  • Uw huis wordt meer waard en behoudt die waarde voor langere tijd.

De overheid legt ook steeds meer de nadruk op energiezuinig wonen. Zo moeten vanaf 2020 alle woningen verplicht uitgerust zijn met dubbel glas. Wordt die verplichting niet nageleefd, dan kan de woning vanaf 2023 ongeschikt worden verklaard voor verkoop of verhuur.

Hoe vraag ik mijn renovatiepremie aan?

Allereerst zorgt u best dat u uw plan klaar hebt met de zaken die u wilt verbouwen of renoveren. Zo weet u precies welke premie u moet aanvragen. Samen met uw plannen dient u uw aanvraag in. Zodra die goedgekeurd is, kunt u aan de slag!

Wilt u meer informatie en de laatste bedragen kennen van de renovatiepremies van 2019? Alle informatie rond bouwen en verbouwen, leningen en premies zijn handig gebundeld op deze websites:

Denkt u aan u een duurzame renovatie?

Eigenaar in spe? Stel een simulatie op van uw woonkrediet, zo krijgt u meteen een idee hoeveel budget u maandelijks moet uittrekken voor uw eigen woning.

Hebt u al een eigen woning? Bereken uw groene lening voor energiezuinige renovaties.

bouwgids

 

Meer informatie over bouwen, renoveren en verbouwen vindt u in de bouwgids.

76 pagina’s boordevol advies, tips en inspiratie om uw plannen tot een goed einde te brengen.

Download nu uw exemplaar.


[1] Er zijn aanvulende voorwaarden voor de minimale te isoleren oppervlakte en ook de rest van de woning moet voldoende geïsoleerd zijn.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, vanaf 2021 de verplichte norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Einde woonbonus in het Vlaams Gewest: wat met bestaande fiscale voordelen?

Vanaf 1 januari 2020 wordt er geen woonbonus meer toegekend in Vlaanderen. In ruil daarvoor komt er een verlaging van de registratierechten, die evenwel het fiscaal voordeel van de woonbonus niet compenseert. Wordt u binnenkort eigenaar van uw eigen woning? Als uw leningsakte nog voor het jaareinde bij de notaris wordt verleden, krijgt u wel nog belastingvoordeel voor uw hypothecaire lening, en dat is ook zo voor lopende woonleningen. Maar wat als u die lening herfinanciert of er opnieuw een stukje van opneemt om te verbouwen of renoveren? Of als u uw oude woning wilt inruilen tegen een nieuwe? Wat dan met de woonbonus? Ontdek het in deze blog.

Lees verder

Waarom Belgen overtuigd zijn van energiezuinig wonen

Meer en meer landgenoten vinden energiezuinig wonen belangrijk. Dat is één van de voornaamste conclusies van een marktonderzoek* in opdracht van AXA Bank bij recente en toekomstige huiseigenaars over de aankoop van hun eerste woning. Maar wat zijn hun drijfveren om energiezuinig te bouwen of te verbouwen: de besparing op energiekosten, of speelt milieubewustzijn ook een rol? En staan jongeren daar anders tegenover dan ouderen?

Lees verder

Meerderheid jongeren verkiest energiezuinige en instapklare woning

3 op 4 Belgen die hun eerste woning kopen, vinden energiezuinig wonen belangrijk. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau InSites Consulting* in opdracht van AXA Bank bij recente en toekomstige huiseigenaars over de aankoop van hun eerste woning. Maar ze lijken minder bereid om voor die energiezuinige woning zelf de handen uit de mouwen te steken, want de meerderheid verkiest nieuwbouw of een instapklare bestaande woning in goede staat boven een bestaand huis dat grondig moet worden gerenoveerd. Waarom? Dat ontdekt u in deze blog.

Lees verder

In 5 stappen naar een energiezuinige woning

Nog niet zo lang geleden stond een nieuwe badkamer of keuken op de eerste plaats bij eigenaars met renovatieplannen. Nu is bezuinigen op energie prioritair. In veel woningen zijn er al energiebesparende renovaties uitgevoerd en bij naar schatting 1 op 3 eigenaars staan er in de komende 5 jaar energetische renovaties op de planning. En dat is nodig ook, want een groot deel van de bestaande woningen scoort nog altijd niet goed op het vlak van energiezuinigheid. Maar hoe pakt u dat aan, van uw huis een energiezuinige woning maken?

Lees verder