Renovatiepremies in Vlaanderen

Wonen Bouwen Budget Renoveren – 01 augustus 2019

Hebt u energiezuinige renovatieplannen? Dan staan daar verschillende voordelen en renovatiepremies tegenover. Er zijn tegenwoordig namelijk flink wat initiatieven om groene renovaties te ondersteunen. Zo helpt BENOveren u beter te renoveren: goed gepland en energiezuiniger. Informeer u dus op voorhand. Zo weet u precies wat u kunt verwachten en komt u niet voor verrassingen te staan. Wat hierna volgt, helpt u alvast een beetje op weg.

Wat zijn renovatiepremies?

renovatiepremies Vlaanderen 
Er zijn heel wat voordelen verbonden aan energiezuinig renoveren. Naast het feit dat u inspanningen levert voor het milieu, is het een uitgelezen kans om uw woning klaar te maken voor de toekomst.

Wanneer u investeert in een energiezuinige woning, kunt u in de meeste gevallen aanspraak maken op tegemoetkomingen in de vorm van een premie of een ander voordeel. Die komen vooral van de netbeheerders, maar ook een belastingvermindering in de vorm van een korting op de onroerende voorheffing behoort tot de mogelijkheden.

Zo kent de Vlaamse overheid tot 10.000 euro renovatiepremie toe aan eigenaars met een laag tot gemiddeld inkomen die een woning van minstens 30 jaar oud willen renoveren.

Hoe hoog zijn die renovatiepremies?

De hoogte van de renovatiepremies en of u ze krijgt, is afhankelijk van wat u BENOveert. Denkt u bijvoorbeeld aan energiebesparing door uw dak te isoleren? Dan ontvangt u een andere vergoeding dan voor vloerisolatie. Voor de installatie van een warmtepompboiler die uitsluitend wordt gebruikt voor sanitair warm water krijgt u in 2019 bijvoorbeeld een premie van 400 euro, terwijl de premie voor een zonneboiler 550 euro bedraagt.

Die premies kunnen ook nog worden gecombineerd en gecumuleerd, waardoor de investering veel haalbaarder wordt. Zo krijgt u voor minstens drie investeringen uit een pakket van zeven (dak-, vloer-, muurisolatie, isolerende beglazing, ventilatiesysteem, zonneboiler, warmtepomp) binnen een periode van 5 jaar een totaalrenovatiebonus[1] of BENO-pass bovenop de individuele premies. Die bedraagt voor woningen (voor appartementen geldt 50% van deze bedragen):

voor drie investeringen 1.250 euro
voor vier investeringen 1.750 euro
 voor vijf investeringen  2.750 euro
 voor zes investeringen  3.750 euro
 voor zeven investeringen  4.750 euro

Bijkomend voordeel: na verloop van tijd verdienen investeringen voor energiezuinige renovaties zichzelf terug.

Waarom energiezuinig renoveren of BENOveren?

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan energiezuinig renoveren. Naast het feit dat u inspanningen levert voor het milieu, is het een uitgelezen kans om uw woning klaar te maken voor de toekomst.

  • U betaalt minder energiekosten.
  • U verhoogt het wooncomfort.
  • Uw huis wordt meer waard en behoudt die waarde voor langere tijd.

De overheid legt ook steeds meer de nadruk op energiezuinig wonen. Zo moeten vanaf 2020 alle woningen verplicht uitgerust zijn met dubbel glas. Wordt die verplichting niet nageleefd, dan kan de woning vanaf 2023 ongeschikt worden verklaard voor verkoop of verhuur.

Hoe vraag ik mijn renovatiepremie aan?

Allereerst zorgt u best dat u uw plan klaar hebt met de zaken die u wilt verbouwen of renoveren. Zo weet u precies welke premie u moet aanvragen. Samen met uw plannen dient u uw aanvraag in. Zodra die goedgekeurd is, kunt u aan de slag!

Wilt u meer informatie en de laatste bedragen kennen van de renovatiepremies van 2019? Alle informatie rond bouwen en verbouwen, leningen en premies zijn handig gebundeld op deze websites:

Denkt u aan u een duurzame renovatie?

Eigenaar in spe? Stel een simulatie op van uw woonkrediet, zo krijgt u meteen een idee hoeveel budget u maandelijks moet uittrekken voor uw eigen woning.

Hebt u al een eigen woning? Bereken uw groene lening voor energiezuinige renovaties.


[1] Er zijn aanvulende voorwaarden voor de minimale te isoleren oppervlakte en ook de rest van de woning moet voldoende geïsoleerd zijn.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Een EPC-attest, uw energieprestatiecertificaat in vastgoed

Een energieprestatiecertificaat geeft weer in welke mate uw woning energiezuinig is. Wanneer u uw EPC-score wilt verbeteren, kunt u vanaf 2021 een beroep doen op een renovatiekrediet, aanvullend op uw hypothecaire lening. Met de nodige investeringen wordt uw woning energiezuiniger en verbetert u uw EPC-attest.

Lees verder

Hoeveel kost het om een onroerend goed te kopen?

Wilt u een huis of een appartement kopen? Wilt u ruimer gaan wonen, neemt u “de grote stap” of wilt u in bakstenen investeren? Wij zullen zeker niet proberen om het u uit het hoofd te praten. We willen u wel een idee geven van alle, soms onbekende elementen waarmee u bij de aankoop van een onroerend goed in België rekening moet houden. Want een huis kost uiteindelijk meer dan de totaalprijs van het huis zelf. We luisteren stilletjes mee naar een gesprek van een jong koppel (Julie en Peter) dat een huis wil kopen.

Lees verder

Een te renoveren huis kopen en opknappen (of slopen): waar moet u op letten?

Voor zijn eigen woning verkiest de gemiddelde Belg nog altijd nieuwbouw of toch minstens een instapklare woning. Maar uit budgettaire overwegingen en door de steeds strenger wordende bouwvereisten op het vlak van energiezuinigheid, zullen we steeds meer moeten kiezen voor een bestaande woning om ze vervolgens ingrijpend te renoveren. Voor sommige woningen baat zo’n ingrijpende energetische renovatie niet en dan is er maar één oplossing: slopen en opnieuw opbouwen. Wanneer kiezen voor het ene of het andere? Dit kan u alvast helpen om de juiste beslissing te nemen.

Lees verder